Home / Styl życia  / Kuchnia  / Restauracja z duszą

Restauracja z duszą

5 pytań do właściciela restauracji Vanilla Sky Wojciecha Bryga

bryg

Wojciech Bryg z ukochaną podopieczną - Mią / fot. Andrzej Wiśniowski

Restauracja z duszą. Miejsce pełne smaku – dosłownie i w przenośni. W Vanilla Sky tradycja przeplata się z nowoczesnością. Menu, dopasowane do różnych gustów zadowoli podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. W rozmowie z Wojciechem Brygiem, właścicielem restauracji, zapytałyśmy o jego kulinarne inspiracje i nie tylko…

Jaka jest historia Vanilla Sky?

Wojciech Bryg: Historię tego miejsca należałoby podzielić na dwa rozdziały. Pierwsza część restauracji sięga już 2000 roku, więc dziś posiada niespełna 20-letnią tradycję. Jednak, razem z rozwojem przestrzeni i pojawieniem się hotelu, powstała też druga, nowsza część. Obie wzajemnie się dopełniają i stanowią całość. Z dala od ścisłego, zatłoczonego centrum są wyjątkowym punktem gastronomicznym na mapie Krakowa.

Których potraw z menu warto spróbować, by poczuć charakter tego miejsca?

Każda potrawa wytwarzana jest głównie z produktów regionalnych, dzięki czemu jest świeża i smaczna. Myślę jednak, że naszymi daniami popisowymi są te wykonywane z wołowiny z certyfikatem QMP – powodzeniem cieszą się głównie steki. Urozmaiceniem w naszym menu są także owoce morza, zwłaszcza ośmiornica, która, co prawda może kojarzyć się odrobinę egzotyczne. Mimo to, klienci często ją zamawiają i chwalą jej smak. Charakter tworzy też wystrój i lokalizacja.

Skąd czerpie Pan inspirację do tworzenia nowych kompozycji smakowych?

Czasami z otoczenia. W ten sposób powstaje głównie menu sezonowe, które zmienia się w zależności od pór roku i dostępnych w tym czasie składników. Często jednak wyjeżdżam, by szukać inspiracji w różnych częściach świata. Przywożę z podróży pomysły, które staram się wykorzystywać tu na miejscu, w restauracji Vanilla Sky. Stąd właśnie w menu pozycje typowe dla kuchni francuskiej, czy włoskiej. Wychodzę z założenia, że smaków charakterystycznych dla różnych narodowości najlepiej uczyć się u źródła.

Dlaczego, będąc w Krakowie warto wybrać się własnie do Vanilla Sky?

Przede wszystkim dlatego, że dbamy o jakość produktów, z jakich nasze potrawy są wykonywane. W Vanilla Sky można także skosztować win charakterystycznych dla różnych regionów i stron świata. Podczas ich wyboru kieruję się głównie własnym gustem i wiedzą, staram się, by były starannie wyselekcjonowane. W restauracji można spróbować różnorodnych win austriackich, ale także i polskich, pochodzących z okolic Krakowa.

taras

Widok z tarasu Vanilla SAky zachwyca / fot. Andrzej Wiśniowski

Co było największym wyzwaniem podczas tworzenia restauracji Vanilla Sky?

Wyzwania są ciągle. Każde nowe menu traktuję jak wyzwanie, bo ważny jest dla mnie zadowalający efekt. Oprócz menu stałego i propozycji sezonowych staram się także wymyślać potrawy okazjonalne. Teraz na przykład z racji Dnia Św. Marcina, które hucznie obchodzi się głównie w Niemczech i Austrii w Vanilla Sky można skosztować potraw z gęsiny. Kreatywność zawsze jest wyzwaniem.

 

rozmawiała Monika Janusz
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach