Restauracja Vanilla Sky: Świeżo, sentymentalnie, kreatywnie
Nowe menu obfituje w sezonowe dary lata

Polędwica z dorsza/groszek/cukinia/sos cytrynowy / fot. Andrzej Wiśniowski
„Waniliowe Niebo”od 25 lat wodzi na pokuszenie krakusów i z całego świata gości butikowego hotelu Art Niebieski. Mało która krakowska restauracja może poszczycić się tak imponującym stażem. Czy będąc tak długo na rynku gastronomicznym można jeszcze czymkolwiek zaskoczyć?
Restauracja Vanilla Sky – nowe, letnie menu
Stałość jest głównym wyróżnikiem restauracji Vanilla Sky, która na dobre wpisała się w krajobraz krakowskiego Salwatora. Miło wrócić do smaków, czy atmosfery, które dobrze się zna. Mamy więc w karcie kultowy crème brûlée z gorącymi malinami, widok z tarasu na leniwie płynącą Wisłę, czy niezmiennie od 16 lat tego samego szefa kuchni.
– Czas związany z remontem ul. Kościuszki wykorzystaliśmy na poszukiwania smaków do nowej karty, nad którą pracowaliśmy kilka miesięcy
– mówi odpowiedzialny za komponowanie dań, Dariusz Skumorowski.

Pierś z kaczki/wiśnie/koper włoski/kruszonka orzechowa / fot. Andrzej Wiśniowski
Bo chociaż jedna z najpiękniejszych dzielnic Krakowa przeżywa w ostatnim czasie „kryzys komunikacyjny”, to dla stałych bywalców to nie problem, by spróbować nowego menu, które zmienia się tylko dwa razy w roku. Co nowego?
Świeżo, sentymentalnie, kreatywnie. Letnia karta Vanilla Sky to ukłon w stronę galicyjskich smaków i światowych trendów kulinarnych.
– Trudno wskazać faworyta, bo zależało nam, aby karta była spójna, a każde danie trzymało jednakowo wysoki poziom
– deklaruje szef kuchni.
Przeczytaj też:
Restauracja Vanilla Sky. Czym zaskoczy nas nowe menu?
Dary, dary lata

Sałatka z kolorowych pomidorków/burrata/tapenada/cebula/zioła/ fot. Andrzej Wiśniowski
Nowa karta restauracji Vanilla Sky obfituje niemal we wszystkie sezonowe dary lata. Znajdziemy tu młodą kapustę, szparagi, porzeczkę, fasolkę szparagową, rzodkiewkę, wiśnie, wczesne ziemniaki, jeżyny. Poszukiwaczy lokalnych smaków zadowoli obecność w menu maczanki po krakowsku i akcentów takich jak: pasta liptauer do chleba z sąsiedzkiego Zaczynu, bajgiel towarzyszący łososiowi i sałatce a`la Cezar, czy majonez estragonowy do chrupiącego suma. Zupa kalafiorowa z bobem, czy kopytka leniwe serwowane do piersi z kurczaka przypomną o wakacjach spędzanych u babci. Na gorące popołudnia sprawdzi się lekka sałatka z kolorowych pomidorków z burattą albo chłodnik z botwiny z jajkiem. Pieczony bakłażan z pastą sezamową i cieciorką albo smażone pierożki z algami to propozycja nie tylko dla wegan, ale także dla tych, co lubią zjeść lekko i nowocześnie. W podobnym duchu są skomponowane dania z owocami morza – z nowej karty na lato nie wypadła uwielbiana przez gości aromatyczna zupa rybna czy spaghetti Nero wypełnione po brzegi talerza krewetkami i mulami.
– W Vanilla Sky się je, a nie jedynie patrzy
– podkreśla Wojciech Bryg, właściciel restauracji.

Pierś z kaczki
kasza/ twaróg/ kapusta czerwona/ porzeczka / fot. Andrzej Wiśniowski
Można więc zamówić kotleta z kością i kapustą zasmażaną, burgera, polędwicę wołową z frytkami lub pierś z kaczki z kaszą, twarogiem i czerwoną kapustą. Prosto i na temat.
– Grzechem byłoby nie spróbować chociaż jednego z trzech nowych deserów
– zachęca managerka, Beata Antosiewicz.

Beza lemon curd/krem śmietanowy/mango/marakuja/kokos / fot. Andrzej Wiśniowski
Do wyboru mamy bezę z lemon curd, kremem śmietanowym, sorbetem z mango i „kawiorem” z marakui (pyszna, taka nie za słodka); waniliowy sernik z białą czekoladą, jeżynami i lodami truskawkowymi albo tartę czekoladową z kremem, konfiturą z wiśni i pistacjami. A skoro o przyjemnościach mowa, to nie sposób nie wspomnieć o nowej, autorskiej karcie win, stworzonej przez Wojtka Bryga. Spośród 50 pozycji, najwięcej butelek ma austriacki rodowód, skąd restaurator przywozi samodzielnie wyselekcjonowaną butelkę. Przebojem jest doskonałe białe wino Figaro Salz z małej, rodzinnej winiarni, czy kolekcja hiszpańskich Wines n’ Roses dla fanów mocniejszego uderzenia. Na specjalne okazje poleca się Miraval – najsłynniejsze prowansalskie, a także i światowe rosé od trójcy Perrin-Pitt-Jolie (tak, tych: Brada i Angeliny), które jest czymś więcej niż wyłącznie winem celebrytów. Trzeba spróbować.
Restauracja Vanilla Sky, Kraków – dojazd
Restauracja Vanilla Sky
ul. Flisacka 3, Kraków
Niebieski Art Hotel & SPA
Do Vanilla Sky bez trudu dotrzesz, idąc spacerem bulwarami lub samochodem. Dojazd jest możliwy od ulicy Senatorskiej.
Należy jechać ulicą Senatorską do końca, a następnie skręcić w lewo w ul. Kościuszki.
Najbliższy hotelowi punkt, do którego obecnie nawigacja prowadzi bezbłędnie to: ul. Senatorska 26a, Kraków.
Restauracja Vanilla Sky zaprasza do spontanicznych odwiedzin, bez konieczności wcześniejszego potwierdzenia.
Rezerwacji stolików można jednak dokonać, dzwoniąc: 12 297 40 05 lub pisząc: restauracja@niebieski.com.pl
Anna Maria 5 lipca, 2024
znakomite potrawy, aż ślinka cieknie🙂 uwielbiam dary natury podane w tak apetycznej formie🙂