Tuesday, December 1, 2020
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Reniferki Rudolfy

Reniferki Rudolfy

Dorota Wójcicka, autorka bloga Daktyle w czekoladzie tłumaczy, jak wykonać urocze Reniferki Rudolfy. Polubią je nie tylko najmłodsi.

Reniferki Rudolfy

Reniferki Rudolfy od Doroty Wójcickiej, autorki bloga daktylewczekoladzie.blogspot.com

Dorota Wójcicka, autorka bloga Daktyle w czekoladzie tłumaczy, jak wykonać urocze Reniferki Rudolfy. Polubią je nie tylko najmłodsi. Więcej na:  www.daktylewczekoladzie.blogspot.com

Reniferki Rudolfy

Reniferki Rudolfy od Doroty Wójcickiej, autorki bloga daktylewczekoladzie.blogspot.com

Składniki na ciasto czekoladowe z budyniów:

– 5 jajek

– 1 szkl.cukru

– 250g margaryny

– 5 torebek budyniu czekoladowego

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– zapach waniliowy

 

Składniki na krem:

– 500 ml śmietany kremówki 36%

– 3 czubate łyżki cukru pudru

Dodatkowo potrzeba:

– biszkopty

– wiórki kokosowe

– precelki

– białe groszki

– czerwone groszki lub wiśnie z syropu

– 2 kostki roztopionej czekolady

Wykonanie:

Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Cały czas ucierając wolno wlewać stopioną margarynę i proszek budyniowy. Dodać sól, proszek do pieczenia i zapach waniliowy. Na koniec dodać pianę z białek, lekko wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki nie więcej niż do 3/4 wysokości. Piec ok 25 min. w 180º. Wystudzić.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier, dobrze wymieszać.

Babeczki smarować kremem, wygładzić nożem. Posypać rozkruszonymi biszkoptami lub wiórkami kokosowymi, w razie potrzeby lekko docisnąć. Dekorować: rogi z precli, oczy z białych groszków, źrenice z roztopionej czekolady naniesione wykałaczką, nosek z kolorowego groszka.

Uwaga: Precle przy krojeniu bardzo się kruszą, ja lekko je zmiękczyłam trzymając przez parę minut na kratce nad parującą wodą co znacznie ułatwiło krojenie. Innym sposobem jest otworzenie paczki z precelkami kilka dni wcześniej, wtedy na pewno same zmiękną. Można też zrobić rogi z całych precli.

Blogerka o przepisie:

Widok muffinek udekorowanych na Renifera Rudolfa wywołuje u dzieci wielką radość. Dekorację podpatrzyłam w Moich Wypiekach, choć lekko ją zmodyfikowałam posypując krem startymi biszkoptami i wiórkami kokosowymi. Ciasto w moich muffinkach jest puszyste, bardzo czekoladowe i co ciekawe, bez dodatku mąki!

Zapraszamy: www.daktylewczekoladzie.blogspot.com

 

Oceń artykuł
1KOMENTARZ

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach

Home / Reniferki Rudolfy
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach