Reniferki Rudolfy
Dorota Wójcicka, autorka bloga Daktyle w czekoladzie tłumaczy, jak wykonać urocze Reniferki Rudolfy. Polubią je nie tylko najmłodsi.

Reniferki Rudolfy od Doroty Wójcickiej, autorki bloga daktylewczekoladzie.blogspot.com
Dorota Wójcicka, autorka bloga Daktyle w czekoladzie tłumaczy, jak wykonać urocze Reniferki Rudolfy. Polubią je nie tylko najmłodsi. Więcej na: www.daktylewczekoladzie.blogspot.com
Składniki na ciasto czekoladowe z budyniów:
– 5 jajek
– 1 szkl.cukru
– 250g margaryny
– 5 torebek budyniu czekoladowego
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– zapach waniliowy
Składniki na krem:
– 500 ml śmietany kremówki 36%
– 3 czubate łyżki cukru pudru
Dodatkowo potrzeba:
– biszkopty
– wiórki kokosowe
– precelki
– białe groszki
– czerwone groszki lub wiśnie z syropu
– 2 kostki roztopionej czekolady
Wykonanie:
Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Cały czas ucierając wolno wlewać stopioną margarynę i proszek budyniowy. Dodać sól, proszek do pieczenia i zapach waniliowy. Na koniec dodać pianę z białek, lekko wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki nie więcej niż do 3/4 wysokości. Piec ok 25 min. w 180º. Wystudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier, dobrze wymieszać.
Babeczki smarować kremem, wygładzić nożem. Posypać rozkruszonymi biszkoptami lub wiórkami kokosowymi, w razie potrzeby lekko docisnąć. Dekorować: rogi z precli, oczy z białych groszków, źrenice z roztopionej czekolady naniesione wykałaczką, nosek z kolorowego groszka.
Uwaga: Precle przy krojeniu bardzo się kruszą, ja lekko je zmiękczyłam trzymając przez parę minut na kratce nad parującą wodą co znacznie ułatwiło krojenie. Innym sposobem jest otworzenie paczki z precelkami kilka dni wcześniej, wtedy na pewno same zmiękną. Można też zrobić rogi z całych precli.
Blogerka o przepisie:
Widok muffinek udekorowanych na Renifera Rudolfa wywołuje u dzieci wielką radość. Dekorację podpatrzyłam w Moich Wypiekach, choć lekko ją zmodyfikowałam posypując krem startymi biszkoptami i wiórkami kokosowymi. Ciasto w moich muffinkach jest puszyste, bardzo czekoladowe i co ciekawe, bez dodatku mąki!
Zapraszamy: www.daktylewczekoladzie.blogspot.com
ซี ฉัตรปวีณ์ ตรีชัชวาลวงศ์ 15 listopada, 2019
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: miastokobiet.pl/reniferki-rudolfy/ […]