Friday, December 6, 2024
Home / Kuchnia  / Razowa tarta jabłkowo-marchewkowa z dodatkiem miodu i orzechów

Razowa tarta jabłkowo-marchewkowa z dodatkiem miodu i orzechów

Jesteśmy na finiszu naszego "tartowego" cyklu. Panowie z bloga "Gotowanie z pasją" tym razem rzucili hasło "jabłka". I co powstało? Tarta jabłkowa wzbogacona o marchewkę i orzechy.

Razowa tarta jabłkowo-marchewkowa z dodatkiem miodu i orzechów

Razowa tarta jabłkowo-marchewkowa z dodatkiem miodu i orzechów / fot. Grzegorz Targosz

Jesteśmy na finiszu naszego „tartowego” cyklu. Panowie z bloga „Gotowanie z pasją” tym razem rzucili hasło „jabłka”. I co powstało? Tarta jabłkowa wzbogacona o marchewkę i orzechy.

Razowa tarta jabłkowo-marchewkowa z dodatkiem miodu i orzechów

Składniki (przepis na tartę o średnicy 26-28 cm):

Ciasto:

– 375 g mąki razowej

– 190 g masła

– 1 żółtko

– 2 łyżki zimnej wody

– 2 łyżki cukru brązowego

– szczypta soli

Razowa tarta jabłkowo-marchewkowa z dodatkiem miodu i orzechów

Razowa tarta jabłkowo-marchewkowa z dodatkiem miodu i orzechów / fot. Grzegorz Targosz

Nadzienie:

– 4 duże jabłka

– 1 duża marchewka

– 3 białka jajek

– 5 łyżek płynnego miodu

– 75 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Ciasto:

Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i 2/3 włożyć do formy, a 1/3 zostawić na paseczki, którymi udekoruje się ciasto. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię, podpiec jeszcze ok. 3-5 minut, a następnie dodać nadzienie.

Nadzienie:

Obrać marchewkę i zetrzeć na drobnych oczkach. Obrać połowę jabłek, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na dużych oczkach. Drugiej połowy jabłek nie obierać, ale pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać marchewkę z jabłkami, dodać 2 roztrzepane białka, miód oraz posiekane orzechy i wymieszać. Gdy ciasto podpiecze się 15 minut w piekarniku, ułożyć na mim farsz, a następnie piec ok. 20 minut. Zrobić z reszty ciasta paski, ozdobić tartę na górze, posmarować rozmąconym białkiem i piec jeszcze do zarumienienia ok. 5 minut. Przed podaniem można polać łyżeczką miodu i gotowe.

***

„Gotowanie z Pasją” to ewenement na polskim rynku blogów kulinarnych – jest to najprawdopodobniej pierwszy blog prowadzony w pełni i wyłącznie przez mężczyzn (a dokładniej dwóch: Pawła, który odpowiada za gotowanie i Grześka zajmującego się fotografią). Gotowanie i fotografia to pasje, które towarzyszą im od najmłodszych lat.

W efekcie powstał dynamicznie rozwijający się blog kulinarny, który przedstawia oryginalne przepisy w pięknej i estetycznej aranżacji wizualnej. Panowie mają już za sobą zwycięstwo w konkursie na danie przygotowane na bazie piwa ryżowego, zwycięstwo w konkursie na ciekawe danie z mięsa kurczaka oraz drugie miejsce podczas finału 9. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku za szarlotkę z żurawiną. Uczestniczyli również i próbowali swoich sił w nakarmieniu gości takich eventów, jak „Foodstock” czy też „Najedzeni Fest” w Krakowie.

Ostatnio dołączyli do Miasta Kobiet, gdzie zarówno na jego łamach papierowych, jak i elektronicznych pojawiają się ich ciekawe przepisy. W związku z tym zapraszam Was do polubienia ich na: facebook.com/gotowaniezpasja.blog oraz odwiedzenie ich strony internetowej: www.gotowaniezpasja.pl

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ