Friday, December 3, 2021
Home / Kuchnia  / Ravioli z pieczoną dynią w szałwiowym sosie

Ravioli z pieczoną dynią w szałwiowym sosie

Aromatyczne i pożywne – w sam raz na jesienne wieczory

Ravioli z pieczoną dynią w szałwiowym sosie

Ravioli z pieczoną dynią w szałwiowym sosie

Spróbuj aromatycznego, jesiennego ravioli, które proponujemy wraz z Markiem Bikiem – szefem kuchni Da Pietro

 

Ravioli z pieczoną dynią w szałwiowym sosie

Ravioli z pieczoną dynią w szałwiowym sosie

Ravioli z pieczoną dynią w szałwiowym sosie – 4 porcje

Składniki:

500 g ciasta na ravioli

700 g dyni

300 g ricotty

100 g parmezanu

500 ml wywaru jarzynowego

4 ząbki czosnku

1 cytryna

100 g masła

szałwia

50 ml wina białego

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto na ravioli według standardowego przepisu. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Podlewamy ją oliwą i pieczemy w piecu do miękkości. Studzimy, odciskamy z nadmiaru wody, następnie miksujemy z żółtkiem, parmezanem, ricottą, gałką muszkatołową, solą, pieprzem, skórką i sokiem z cytryny. Tak przyrządzonym farszem napełniamy wcześniej przygotowane ciasto.

Następnie przygotowujemy sos. Na oliwie podsmażamy liście szałwii z czosnkiem, dolewamy białe wino. Po odparowaniu dodajemy wywar jarzynowy, zimne masło i starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Więcej jesiennych przepisów znajdziesz na https://www.miastokobiet.pl/jesien-kulinarnych-odkryc/

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach