Ravioli z pieczoną dynią w szałwiowym sosie
Aromatyczne i pożywne – w sam raz na jesienne wieczory

Ravioli z pieczoną dynią w szałwiowym sosie
Spróbuj aromatycznego, jesiennego ravioli, które proponujemy wraz z Markiem Bikiem – szefem kuchni Da Pietro
Ravioli z pieczoną dynią w szałwiowym sosie – 4 porcje
Składniki:
500 g ciasta na ravioli
700 g dyni
300 g ricotty
100 g parmezanu
500 ml wywaru jarzynowego
4 ząbki czosnku
1 cytryna
100 g masła
szałwia
50 ml wina białego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na ravioli według standardowego przepisu. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Podlewamy ją oliwą i pieczemy w piecu do miękkości. Studzimy, odciskamy z nadmiaru wody, następnie miksujemy z żółtkiem, parmezanem, ricottą, gałką muszkatołową, solą, pieprzem, skórką i sokiem z cytryny. Tak przyrządzonym farszem napełniamy wcześniej przygotowane ciasto.
Następnie przygotowujemy sos. Na oliwie podsmażamy liście szałwii z czosnkiem, dolewamy białe wino. Po odparowaniu dodajemy wywar jarzynowy, zimne masło i starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem.
Więcej jesiennych przepisów znajdziesz na https://www.miastokobiet.pl/jesien-kulinarnych-odkryc/