Racuchy z jabłkami
Smak dzieciństwa, zapach lata. Racuchy z jabłkami są szybkie w przygotowaniu i jednocześnie przepyszne w smaku. Kto się skusi?
Smak dzieciństwa, zapach lata. Racuchy z jabłkami są szybkie w przygotowaniu i jednocześnie przepyszne w smaku. Kto się skusi?
Przepis na racuchy z jabłkami
Składniki:
- 2 średnie jabłka
- 20 g drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
- cukier puder
Wykonanie:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Drożdże pokrusz, dodaj cukier i połącz z ciepłym mlekiem. Wymieszaj. Dodaj roztrzepane jajka. Wsyp mąkę i cynamon. Wrzuć pokrojone jabłka. Wymieszaj. Odstaw na 30 minut.
Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj porcje ciasta i smaż z obu stron. Wyłóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru oleju.
Oprósz cukrem pudrem lub podaj z dżemem.