Rabarbarowy chutney z gruszką
Ring the belly przedstawia dzisiaj coś z cyklu zrób to sam, a mianowicie rabarbarowy chutney z gruszką.

Przychodzi taki moment w roku, kiedy chcesz i czujesz, że wszystko musisz zrobić sama. Lubię rzeczy ładne, dlatego nawet nad moimi słoikami spędzam dużo czasu i wkładam wiele miłości.
RABARBAROWY CHUTNEY Z GRUSZKĄ
CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
– około 7 łodyg rabarbaru
– dwie gruszki
– łyżka cynamonu
– 250gr brązowego cukru
– świeżo mielony pieprz
JAK PRZYGOTOWAĆ CHUTNEY?
Umyj rabarbar i gruszki. Gruszki obierz, a z rabarbaru odetnij końcówki. Pokrój wszystko ma małe kawałeczki i zasyp 50 gr cukru. Odstaw na godzinę, aż owoce puszczą sok. W garnku z grubym dnem rozpuść cukier, aż osiągnie konsystencję karmelu. Dołóż do niego owoce, cynamon i smaż na małym ogniu. Mieszaj co jakiś czas przed około 30 minut, aż całość przybierze formę gęstego musu. Nakładaj do wyparzonych i wysuszonych słoików. Zakręć je dokładnie. Wyłóż garnek szmatką, wsadź słoiki i zalej wodą 1 cm poniżej zakrętek. Gotuj przez około 40 minut. Wyciągnij słoiki z garnka, postaw do góry nogami i wystudź. Termin przydatności chutney to około 12 miesięcy, ale jestem przekonana, że otworzysz go wcześniej.
***
Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.
Ring the bellyRing the bellyBlog ringthebelly.com dołączył do Miasta Kobiet, gdzie pojawiają się ciekawe przepisy. Zapraszam Was do polubienia profilu www.facebook.com/ringthebelly oraz odwiedzenie strony internetowej www.ringthebelly.com