Friday, August 6, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Pyszności na Halloween Party

Pyszności na Halloween Party

Pomysły na Halloweenowe przyjęcie od Polsat Food Network.

fot. materiał prasowy

fot. materiał prasowy

fot. materiał prasowy

Małe, białe, upiorne pizze
Przepis: Polsat Food Network

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Liczba porcji: 4

Składniki

ok. 0,5 kg ciasta na pizzę (może być gotowe)
biała mąka do podsypania ciasta
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, drobno starty
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
250 ml (1 szklanka) sera ricotta
⅓ szklanki startego parmezanu
½ łyżeczki przyprawy włoskiej
375ml (1 ½ szklanki) startego sera mozzarella (około 170g)
4 czarne oliwki bez pestek z odciętymi końcami, każda pocięta na 3 krążki
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż 2 blachy z piekarnika papierem do pieczenia.

Podziel ciasto do pizzy na 4 części. Każdą z nich osobno rozwałkuj na blacie posypanym mąką, na ok. 20-centymetrowe owale.

Przełóż je na przygotowaną blachę do pieczenia i przytrzymując boki palcami, wyciągnij koniec ciasta z jednej strony tak, aby zwężając się, utworzyło kształt duszka. Powtórz to z każdą z czterech części, układając na każdej blasze po 2 duszki. Nie przejmuj się, jeżeli każdy z nich będzie wyglądał trochę inaczej – doda im to osobowości.

Zmieszaj oliwę i czosnek razem w małej misce i pędzlem posmaruj równomiernie wszystkie duszki. Posyp solą (pół łyżeczki) i pieprzem (1/4 łyżeczki).

Wstaw do piekarnika i piecz, aż skórki będą złociste, przez około 10-12 minut, po czym obróć placki na drugą stronę i piecz dalej przez tyle samo czasu.

Zmieszaj ricottę, parmezan i włoską przyprawę razem w małej misce i rozsmaruj po duszkach, zostawiając około półtora centymetra czystej krawędzi naokoło. Posyp mozarellą i wstaw z powrotem do piekarnika, na około 5 minut – dopóki duszki nie będą gorące a ser całkowicie roztopiony.

Na każdym duszku umieść po 2 krążki oliwek jako oczy i opcjonalnie jeden jako usta.

Przełóż gotowe duszki na osobne talerze i podawaj gorące.

fot. materiał prasowy

fot. materiał prasowy

Wegański amerykański placek dyniowy
Przepis: Polsat Food Network

Całkowity czas przygotowania: 5h 45 minut
Czas przygotowania: 5 minut
Czas oczekiwania: 4 h 10 minut
Czas pieczenia: 1 h 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Liczba porcji: 8-10

Składniki
Kruche ciasto na tartę:
1 i 1/2 szklanki mąki plus trochę do wałkowania
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka octu
sól
1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego lub z pierwszego tłoczenia
4 do 6 łyżek zimnej wody
Nadzienie:
około 500ml puree z dyni
220g tofu
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie
Umieść mąkę, cukier, ocet i 1/2 łyżeczki soli w malakserze i miksuj pulsacyjnie. Małymi porcjami dodawaj olej kokosowy i miksuj, aż znikną grudki. Dolej 4 łyżki zimnej wody i miksuj dalej. Jeśli ciasto nie jest wystarczająco spójne, należy dodać jeszcze łyżkę wody. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą, rozpłaszcz je i włóż do lodówki na co najmniej godzinę (możesz na całą noc).

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej, żeby łatwiej było je wałkować (może to zająć 20 do 40 minut, w zależności od temperatury otoczenia). Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonym mąką blacie, lub pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu. Uformuj odpowiedniej wielkości placek, w zależności od rozmiaru Twojej formy. Jeśli ciasto zrobi się zbyt ciepłe – wstaw je na trochę do lodówki. Potem włóż ciasto do formy, odcinając jego nadmiar po bokach i zawijając górę ozdobnie, według uznania, po czym pozostaw jeszcze na 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto do piekarnika na środkowy poziom, obciążając jego powierzchnię np. surową fasolą. Piecz ciasto, aż krawędzie się lekko zezłocą – 20 do 25 minut. Wyjmij obciążenie i piecz jeszcze 15 do 20 minut, aż całe ciasto się przyrumieni. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Aby przygotować nadzienie, wymieszaj w malakserze puree z dyni, tofu, cukier, mąkę kukurydzianą, cynamon, gałkę muszkatołową, ekstrakt waniliowy i ¼ łyżeczki soli, aż do gładkiej, gęstej konsystencji. Wlej mus dyniowy do formy z kruchego ciasta i wstaw do piekarnika na około 45 minut. Podawaj po całkowitym ostygnięciu (co najmniej 2 godziny, a najlepiej na następny dzień).

fot. materiał prasowy

fot. materiał prasowy

Bananowe Mumie
Przepis: Polsat Food Network

Łączny czas przygotowania: 1h 20 minut
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas oczekiwania: 1h 10 minut
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 10

Składniki
5 bananów
300g półsłodkiej czekolady
20 cukierków w kształcie oczek
20 pianek marshmallow

Przygotowanie
Przekrój obrane banany na pół w poprzek i włóż szpikulce w każdą połówkę. Wstaw do zamrażalnika na około godzinę. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej posiekaną półsłodką czekoladę (ok. 30g na każdą połówkę banana), mieszając co 20 sekund, dopóki się nie rozpuści. Zanurz banany w czekoladzie tak, aby je dokładnie pokryć. Wcisnij w ciepłą czekoladę oczka z cukierków i odłóż do wystygnięcia na około 10 minut.

Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej pianki marshmallows (po 2 na każdą połówkę banana), aż urosną, zajmie to około 10-15 sekund. Wymieszaj je, aby masa była gładka i trochę wystudź. Przy pomocy łyżki zbierz masę z pianek, która będzie się rozciągać, i rozprowadź ją naokoło bananów, tworząc rysunek bandaży. Przełóż na talerz wyłożony papierem pergaminowym i zamroź przed podaniem.

Porada: Jeżeli nie masz odpowiednich cukierków, oczka możesz także wykonać z kropli rozpuszczonej pianki marshmallow i kropki czekolady.

(źródło:mp)
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach