Nadchodzi czas mrocznych przyjęć na Halloween! W ten wieczór masz okazję zaprezentować nie tylko swój błyskotliwy czarny humor, ale także niepospolite umiejętności kulinarne. Sprawdź proste przepisy na efektowne przekąski na Halloween
Straszny poncz z gałkami ocznymi
Przepis: Polsat Food Network
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas mrożenia: 1 h
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 6-8
Składniki:
12 do 24 świeżych borówek amerykańskich
12 sztuk odsączonych liczi z puszki
5-6 łyżek stołowych syropu z liczi
3 szklanki soku z jagód (lub innego w zbliżonym kolorze, np. czarna porzeczka)
1/3 szklanki soku ze świeżo wyciśniętej limonki
(na taką ilość potrzebne są około 4 limonki)
2 szklanki wody gazowanej
lód
opcjonalnie 3/4 szklanki ginu
Przygotowanie
1 lub 2 borówki (w zależności od wielkości) włóż w każdy owoc liczi, następnie połóż na płaskim talerzu i włóż do zamrażalki na około godzinę.
Wymieszaj razem: 5 łyżek syropu liczi, sok z jagód i sok z limonki. Dodaj (jeśli chcesz) gin, a następnie wodę gazowaną. Jeśli smak koktajlu jest za cierpki, możesz dodać więcej syropu z liczi.
Przelej do wysokich szklanek i do każdej dodaj „gałki oczne” z liczi.
Krwawa zupka
Przepis: Polsat Food Network
Czas przygotowywania: 15 minut
Czas gotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 4
Składniki
około 500- 600g buraczków ze słoika
1 obrana i pokrojona cebula
2 obrane i zgniecione ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka cukru
600 ml gorącego bulionu warzywnego
gęsta śmietana crème fraîche
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Rozgrzej olej na patelni. Cebulę i czosnek podsmaż do miękkości (około 15 minut). Dodaj buraki i wymieszaj. Na patelnię wlej gorący bulion. Gotuj jeszcze około 20-25 minut na małym ogniu.
Zmiksuj zupę i dodaj łyżkę cukru.
Przed podaniem dopraw do smaku i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.
Gęstą śmietanę nałóż łyżką na środek, następnie za pomocą wykałaczki rozprowadź po talerzu tak, żeby stworzyła wzór pajęczyny.
Podawaj gorące, z pieczywem lub grzankami.
Halloweenowa zupa rybna w dyni
Przepis: Polsat Food Network
Czas przygotowywania: 25 minut
Czas gotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 3
Składniki
3 mini dynie
sól i czarny pieprz, płatki wędzonej papryki, pieprz cayenne, chili
oliwa z oliwek
1 mała, drobno posiekana cebula
1 zmiażdżony ząbek czosnku
300ml bulionu rybnego
150ml mleka
75ml białego wytrawnego wina
1 liść laurowy
2 gałązki tymianku
2 średnie, pokrojone w kostkę ziemniaki
Po 75g z 4-5 różnych rodzajów ryb i owoców morza (np. dziki łosoś, mintaj, dorsz, krab, rak), w kawałkach
150 ml gęstej śmietany
starta skórka z cytryny
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Odkrój górną część dyni, wydrąż ją i oczyść, również odkrojoną górną część.
Nasiona z dyni rozłóż na blaszce. Posyp solą, pieprzem, płatkami papryki i chili. Polej delikatnie oliwą.
Posmaruj oliwą wydrążone dynie od środka, to samo zrób z „pokrywkami”. Posyp chilli i piecz w piekarniku około 25 minut. Po tym czasie dołóż nasiona dyni do piekarnika i piecz jeszcze 5-10 minut.
W czasie pieczenia dyni przygotuj zupę. Cebulę i czosnek z 1 łyżką oliwy podsmaż na patelni. Następnie dodaj bulion rybny, mleko, białe wino, liść laurowy i tymianek. Dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu i cayenne.
Wszystko zagotuj, do wrzącej zupy dołóż pokrojone ziemniaki. Przykryj i gotuj około 5 minut – aż ziemniaki zmiękną. Dodaj do zupy ryby i owoce morza. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty, aż owoce morza będą gotowe, dołóż do zupy startą skórkę z cytryny, śmietanę, szczypiorek i pietruszkę.
Przelej zupę do upieczonych, wydrążonych dyń, posyp na wierzchu prażonymi nasionami, szczypiorkiem i pietruszką.
Porada: Miski z dyni są opcjonalne. Jeżeli masz bardzo mało czasu, zrezygnuj z nich i podaj zupę w zwykłych miskach.
Zobacz też: PRZEPIS: krem z dyni
Małe, białe, upiorne pizze
Przepis: Polsat Food Network
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Liczba porcji: 4
Składniki
ok. 0,5 kg ciasta na pizzę (może być gotowe)
biała mąka do podsypania ciasta
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, drobno starty
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
250 ml (1 szklanka) sera ricotta
⅓ szklanki startego parmezanu
½ łyżeczki przyprawy włoskiej
375ml (1 ½ szklanki) startego sera mozzarella (około 170g)
4 czarne oliwki bez pestek z odciętymi końcami, każda pocięta na 3 krążki
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż 2 blachy z piekarnika papierem do pieczenia.
Podziel ciasto do pizzy na 4 części. Każdą z nich osobno rozwałkuj na blacie posypanym mąką, na ok. 20-centymetrowe owale.
Przełóż je na przygotowaną blachę do pieczenia i przytrzymując boki palcami, wyciągnij koniec ciasta z jednej strony tak, aby zwężając się, utworzyło kształt duszka. Powtórz to z każdą z czterech części, układając na każdej blasze po 2 duszki. Nie przejmuj się, jeżeli każdy z nich będzie wyglądał trochę inaczej – doda im to osobowości.
Zmieszaj oliwę i czosnek razem w małej misce i pędzlem posmaruj równomiernie wszystkie duszki. Posyp solą (pół łyżeczki) i pieprzem (1/4 łyżeczki).
Wstaw do piekarnika i piecz, aż skórki będą złociste, przez około 10-12 minut, po czym obróć placki na drugą stronę i piecz dalej przez tyle samo czasu.
Zmieszaj ricottę, parmezan i włoską przyprawę razem w małej misce i rozsmaruj po duszkach, zostawiając około półtora centymetra czystej krawędzi naokoło. Posyp mozarellą i wstaw z powrotem do piekarnika, na około 5 minut – dopóki duszki nie będą gorące a ser całkowicie roztopiony.
Na każdym duszku umieść po 2 krążki oliwek jako oczy i opcjonalnie jeden jako usta.
Przełóż gotowe duszki na osobne talerze i podawaj gorące.
Wegański amerykański placek dyniowy
Przepis: Polsat Food Network
Całkowity czas przygotowania: 5h 45 minut
Czas przygotowania: 5 minut
Czas oczekiwania: 4 h 10 minut
Czas pieczenia: 1 h 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Liczba porcji: 8-10
Składniki
Kruche ciasto na tartę:
1 i 1/2 szklanki mąki plus trochę do wałkowania
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka octu
sól
1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego lub z pierwszego tłoczenia
4 do 6 łyżek zimnej wody
Nadzienie:
około 500ml puree z dyni
220g tofu
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
Umieść mąkę, cukier, ocet i 1/2 łyżeczki soli w malakserze i miksuj pulsacyjnie. Małymi porcjami dodawaj olej kokosowy i miksuj, aż znikną grudki. Dolej 4 łyżki zimnej wody i miksuj dalej. Jeśli ciasto nie jest wystarczająco spójne, należy dodać jeszcze łyżkę wody. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą, rozpłaszcz je i włóż do lodówki na co najmniej godzinę (możesz na całą noc).
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej, żeby łatwiej było je wałkować (może to zająć 20 do 40 minut, w zależności od temperatury otoczenia). Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonym mąką blacie, lub pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu. Uformuj odpowiedniej wielkości placek, w zależności od rozmiaru Twojej formy. Jeśli ciasto zrobi się zbyt ciepłe – wstaw je na trochę do lodówki. Potem włóż ciasto do formy, odcinając jego nadmiar po bokach i zawijając górę ozdobnie, według uznania, po czym pozostaw jeszcze na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto do piekarnika na środkowy poziom, obciążając jego powierzchnię np. surową fasolą. Piecz ciasto, aż krawędzie się lekko zezłocą – 20 do 25 minut. Wyjmij obciążenie i piecz jeszcze 15 do 20 minut, aż całe ciasto się przyrumieni. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Aby przygotować nadzienie, wymieszaj w malakserze puree z dyni, tofu, cukier, mąkę kukurydzianą, cynamon, gałkę muszkatołową, ekstrakt waniliowy i ¼ łyżeczki soli, aż do gładkiej, gęstej konsystencji. Wlej mus dyniowy do formy z kruchego ciasta i wstaw do piekarnika na około 45 minut. Podawaj po całkowitym ostygnięciu (co najmniej 2 godziny, a najlepiej na następny dzień).
Bananowe Mumie
Przepis: Polsat Food Network
Łączny czas przygotowania: 1h 20 minut
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas oczekiwania: 1h 10 minut
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 10
Składniki
5 bananów
300g półsłodkiej czekolady
20 cukierków w kształcie oczek
20 pianek marshmallow
Przygotowanie
Przekrój obrane banany na pół w poprzek i włóż szpikulce w każdą połówkę. Wstaw do zamrażalnika na około godzinę. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej posiekaną półsłodką czekoladę (ok. 30g na każdą połówkę banana), mieszając co 20 sekund, dopóki się nie rozpuści. Zanurz banany w czekoladzie tak, aby je dokładnie pokryć. Wcisnij w ciepłą czekoladę oczka z cukierków i odłóż do wystygnięcia na około 10 minut.
Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej pianki marshmallows (po 2 na każdą połówkę banana), aż urosną, zajmie to około 10-15 sekund. Wymieszaj je, aby masa była gładka i trochę wystudź. Przy pomocy łyżki zbierz masę z pianek, która będzie się rozciągać, i rozprowadź ją naokoło bananów, tworząc rysunek bandaży. Przełóż na talerz wyłożony papierem pergaminowym i zamroź przed podaniem.
Porada: Jeżeli nie masz odpowiednich cukierków, oczka możesz także wykonać z kropli rozpuszczonej pianki marshmallow i kropki czekolady.
Zobacz też: TOP 3: Zagrychy na serialowy maraton