Monday, June 14, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Pyszności na Halloween Party

Pyszności na Halloween Party

Pomysły na Halloweenowe przyjęcie od Polsat Food Network.

fot. materiał prasowy

Nadchodzi czas mrocznych przyjęć na Halloween! W ten wieczór masz okazję zaprezentować nie tylko swój błyskotliwy czarny humor, ale także niepospolite umiejętności kulinarne. 

Straszne… tzn. smacznego!

fot. materiał prasowy

fot. materiał prasowy

Straszny poncz z gałkami ocznymi
Przepis: Polsat Food Network

Czas przygotowywania: 10 minut
Czas mrożenia: 1 h
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 6-8

Składniki:
12 do 24 świeżych borówek amerykańskich
12 sztuk odsączonych liczi z puszki
5-6 łyżek stołowych syropu z liczi
3 szklanki soku z jagód (lub innego w zbliżonym kolorze, np. czarna porzeczka)
1/3 szklanki soku ze świeżo wyciśniętej limonki
(na taką ilość potrzebne są około 4 limonki)
2 szklanki wody gazowanej
lód
opcjonalnie 3/4 szklanki ginu

Przygotowanie
1 lub 2 borówki (w zależności od wielkości) włóż w każdy owoc liczi, następnie połóż na płaskim talerzu i włóż do zamrażalki na około godzinę.

Wymieszaj razem: 5 łyżek syropu liczi, sok z jagód i sok z limonki. Dodaj (jeśli chcesz) gin, a następnie wodę gazowaną. Jeśli smak koktajlu jest za cierpki, możesz dodać więcej syropu z liczi.

Przelej do wysokich szklanek i do każdej dodaj „gałki oczne” z liczi.

fot. materiał prasowy

fot. materiał prasowy

Krwawa zupka
Przepis: Polsat Food Network

Czas przygotowywania: 15 minut
Czas gotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 4

Składniki
około 500- 600g buraczków ze słoika
1 obrana i pokrojona cebula
2 obrane i zgniecione ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka cukru
600 ml gorącego bulionu warzywnego
gęsta śmietana crème fraîche
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Rozgrzej olej na patelni. Cebulę i czosnek podsmaż do miękkości (około 15 minut). Dodaj buraki i wymieszaj. Na patelnię wlej gorący bulion. Gotuj jeszcze około 20-25 minut na małym ogniu.
Zmiksuj zupę i dodaj łyżkę cukru.

Przed podaniem dopraw do smaku i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.

Gęstą śmietanę nałóż łyżką na środek, następnie za pomocą wykałaczki rozprowadź po talerzu tak, żeby stworzyła wzór pajęczyny.

Podawaj gorące, z pieczywem lub grzankami.

fot. materiał prasowy

fot. materiał prasowy

Halloweenowa zupa rybna w dyni
Przepis: Polsat Food Network

Czas przygotowywania: 25 minut
Czas gotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 3

Składniki
3 mini dynie
sól i czarny pieprz, płatki wędzonej papryki, pieprz cayenne, chili
oliwa z oliwek
1 mała, drobno posiekana cebula
1 zmiażdżony ząbek czosnku
300ml bulionu rybnego
150ml mleka
75ml białego wytrawnego wina
1 liść laurowy
2 gałązki tymianku
2 średnie, pokrojone w kostkę ziemniaki
Po 75g z 4-5 różnych rodzajów ryb i owoców morza (np. dziki łosoś, mintaj, dorsz, krab, rak), w kawałkach
150 ml gęstej śmietany
starta skórka z cytryny
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Odkrój górną część dyni, wydrąż ją i oczyść, również odkrojoną górną część.
Nasiona z dyni rozłóż na blaszce. Posyp solą, pieprzem, płatkami papryki i chili. Polej delikatnie oliwą.

Posmaruj oliwą wydrążone dynie od środka, to samo zrób z „pokrywkami”. Posyp chilli i piecz w piekarniku około 25 minut. Po tym czasie dołóż nasiona dyni do piekarnika i piecz jeszcze 5-10 minut.

W czasie pieczenia dyni przygotuj zupę. Cebulę i czosnek z 1 łyżką oliwy podsmaż na patelni. Następnie dodaj bulion rybny, mleko, białe wino, liść laurowy i tymianek. Dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu i cayenne.
Wszystko zagotuj, do wrzącej zupy dołóż pokrojone ziemniaki. Przykryj i gotuj około 5 minut – aż ziemniaki zmiękną. Dodaj do zupy ryby i owoce morza. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty, aż owoce morza będą gotowe, dołóż do zupy startą skórkę z cytryny, śmietanę, szczypiorek i pietruszkę.

Przelej zupę do upieczonych, wydrążonych dyń, posyp na wierzchu prażonymi nasionami, szczypiorkiem i pietruszką.

Porada: Miski z dyni są opcjonalne. Jeżeli masz bardzo mało czasu, zrezygnuj z nich i podaj zupę w zwykłych miskach.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach