Pierwsza rzecz, jaka przychodzi nam na myśl o pszczołach, to miód. Smaczny, obecny w naszej diecie od wieków albo nawet i tysiącleci. Nie sposób także pominąć roli pszczół jako zapylaczy, dzięki którym tak wiele drzew i krzewów może zawiązać owoce. Na tym często kończy się nasza wiedza o pszczołach. A przecież z ula pochodzą jeszcze inne składniki, które mogą odegrać niebagatelną rolę w naszej diecie
Pyłek pszczeli i pierzga – co to takiego?
Pyłek pszczeli znany jest też pod nazwą „pyłek kwiatowy”, która dokładnie opisuje to, czym faktycznie jest ‒ pyłkiem zbieranym przez pszczoły z kwiatów, czyli składnikiem pożywienia tych pożytecznych owadów. Pierzga pszczela to kolejny etap w życiu pyłku – powstaje po jego fermentacji w ulu, w sposób naturalny.
Różnicą między pyłkiem pszczelim a pierzgą jest, więc sposób przetworzenia, który sprawia, że właściwości pierzgi pszczelej są nieco inne, niż samego pyłku. Procesy, które zachodzą podczas fermentacji w ulu, sprawiają, że pierzga ma bogatszy skład, a także jest bardziej przyswajalna dla człowieka. Do powstanie pierzgi używana jest min. ślina pszczół, która mieszana jest z miodem, a następnie fermentuje. Wszystko to odbywa się w pełni naturalnie, a pierzga staje się pokarmem pszczół na okres zimy oraz wczesnej jesieni, kiedy nie mogą jeszcze pozyskiwać pyłku bezpośrednio z kwiatów.
Właściwości prozdrowotne pyłku i pierzgi
Przyzwyczajeni jesteśmy, do zbawiennej roli miodu dla organizmu. W przypadku pyłku i pierzgi nie jest inaczej. One również bogate są w składniki odżywcze, aminokwasy, związki fenolowe, antyoksydanty. W przypadku pierzgi dochodzą do tego jeszcze enzymy oraz mleczko pszczele. Obie te substancje bardzo dobrze uzupełniają działanie miodu, mogą być zresztą przyjmowane po zmieszaniu z nim. Co ciekawe, pyłek pszczeli zawiera też stosunkowo dużo żelaza, chętnie więc sięgają po niego wegetarianie, by uzupełnić jego niedobory.
Główne działanie pyłku i pierzgi to wspomaganie w przypadku osłabienia, przy regeneracji organizmu po operacjach, terapiach lekowych, ale także zatruciach pokarmowych czy po nadużyciu napojów wyskokowych. Detoksykacja jest jednym z widocznych skutków ich przyjmowania, jednak najważniejsze jest chyba budowanie odporności organizmu.
W dzisiejszych czasach często narzekamy na jej brak. Czynniki środowiskowe, zanieczyszczenie powietrza, stres, zmęczenie, brak ruchu mocno wpływają na osłabienie odporności. Ta zaś pozwala organizmowi na łagodniejszy przebieg chorób, zakażeń, albo nawet na ich unikanie. Profilaktyka zdrowotna z użyciem miodu, pyłki i pierzgi jest bardzo zalecana, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Chociaż zważywszy na stan zagrożenia epidemicznego można chyba zasugerować ich przyjmowanie przez cały rok… Tym bardziej, że jest to proste i smaczne.
Jak stosować pyłek pszczeli? Sam w sobie jest on dość twardy, najlepiej więc rozpuścić go w wodzie, przyrządzając zdrowotny koktajl lub też mieszając go z miodem. Podobnie sugeruje się robić z pierzgą pszczelą, chociaż jej smak jest troszkę inny i część osób lubi ją w postaci nieprzetworzonej. Sama forma ma zresztą mniejsze znaczenie. Dużo ważniejsze jest to, by dbać o zdrowie, organizm, odporność, a do tego produkty pszczele nadają się wyśmienicie.