Friday, August 19, 2022
Home / PARTNER MK  / Przygotowujesz uroczystą kolację? Sprawdź, które wina z Włoch podkreślą smak Twoich potraw!

Przygotowujesz uroczystą kolację? Sprawdź, które wina z Włoch podkreślą smak Twoich potraw!

Kwintesencja dobrego smaku

wina z Włoch

fot. Envato Elements

Świat win to niezwykle bogata i ciekawa kolekcja smaków. Wydobycie walorów potrawy i uzupełnienie kolacji o dobre wino nie jest zadaniem prostym i oczywistym dla osoby bez specjalistycznej wiedzy, jednak nauka może być niezwykle przyjemna. Dowiedz się, które włoskie wina doskonale pasują do poszczególnych dań. Poznaj kilka sprawdzonych rozwiązań, dzięki którym zawsze będziesz mieć pewność, że do swojej kolacji serwujesz najlepszy trunek

 

Jakie wino pasuje do makaronu?

Nie ma jednego sprawdzonego rodzaju wina do dań z makaronem, można jednak kierować się jedną prostą zasadą: włoskie wina czerwone wytrawne będą harmonizować z czerwonymi sosami do makaronu, takimi jak bolognese czy do wersji mięsnych. Powinny to być lekkie bukiety z owocowym aromatem. Białe wino warto skomponować z białym sosem do makaronu, np. serowym czy stworzonym na bazie owoców morza. Może to być białe wino wytrawne, jak również słodkie. Możemy także do białych sosów do makaronu sięgnąć po wina musujące oraz różowe.

Jakie wino podać do wołowiny, jagnięciny, cielęciny i wieprzowiny?

Jeśli pragniesz zaserwować dania z wieprzowiny, wybierz wino o zdecydowanym aromacie i smaku. Idealne będzie wino białe, bądź wino musujące. Do aromatycznych sosów z wołowiny otwórz intensywne, wzmacniane wino czerwone o bardzo wyrazistym smaku. Do jagnięciny i cielęciny, które charakteryzują się delikatnym smakiem, doskonałe będą młode, lekkie wina czerwone oraz różowe, które nie wysuną się na pierwszy plan.

Jakie wina najlepsze do kurczaka, kaczki, indyka, gęsiny?

Mięso drobiowe jest delikatne i subtelne w smaku. W związku z tym najlepiej wybrać do niego wino białe i aromatyczne. Grillowany kurczak skomponuje się dobrze z białym winem wytrawnym lub półwytrawnym. Serwując kaczkę, warto połączyć ją z lekkim czerwonym winem wytrawnym. Gęś jest zaś mięsem tłustym, w związku z czym wybiera się do niej wino wytrawne o wysokiej kwasowości i dużym stężeniu alkoholu. Mocny, charakterystyczny smak gęsi wymaga równie intensywnego uzupełnieni

Jakie wino pasuje do ryby – łososia, tuńczyka i innych?

Dla wielu miłośników gotowania wybór win do ryb jest zadaniem najtrudniejszym. Do łososia z pewnością polecić można wino białe, pełne i bogate w smaku. Jeśli zaś szukamy doskonałego dopełniania do tuńczyka, z pewnością warto postawić na wino czerwone. Kiedy serwujesz ryby delikatne i subtelne w smaku, takie jak popularny dorsz czy dorada, wybierz wino białe, o świeżym bukiecie, rześkie.

Wina, które zawsze będą strzałem w dziesiątkę!

Wina z Włoch zawsze będą doskonałym uzupełnieniem uroczystej kolacji. Pijąc włoskie wino, czujemy ciepłe, wrześniowe słońce, wyobrażamy sobie wielopokoleniowe, zadbane winnice oraz wyjątkowy zapach winogron. Włoskie czerwone wina wyróżniają się na tle konkurencyjnych produktów z całego świata, bo kryją w sobie niezwykle magiczny, niepowtarzalny smak. Kluczem jest wybranie odpowiedniego momentu w roku na winobranie.

 

Ogromnie cenna dla finalnego smaku czerwonych win z Włoch jest staranna selekcja najbardziej dojrzałych kiści oraz systematyczne odrzucanie tych najgorszych. Ważnym procesem jest używanie także najcenniejszych beczek, w których pozostawia się dojrzewające wino. Domowe, rodzinne winnice włoskie szczególną uwagę przykładają do wysokiej jakości produkowanych win. To dlatego w LeBarbatelle znajdziesz dziesiątki trunków ze wszystkich regionów Italii. Doceń niespotykanie intensywny kolor i wyjątkowy zapach oraz smak. Przekonaj się, że każde wino pochodzące z Włoch pasuje do bardzo różnorodnych dań.

 

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ