Sunday, February 16, 2025
Home / Kuchnia  / Najważniejsze zagadnienia dotyczące przetworów owocowych

Najważniejsze zagadnienia dotyczące przetworów owocowych

Jak przygotować smakowity dżem?

kuchnia dżem przetwory konfitury

Dżemy i konfitury uwielbiają wszyscy / fot. materiały prasowe

Przetwory owocowe takie jak dżemy, konfiturę, frużelinę, czy powidła przygotowuje się z owoców i warzyw sezonowych. Zanim przygotujemy przetwory powinniśmy wybrać tylko te zdrowe, jędrne i nieprzejrzałe owoce. -najlepiej świeżo zebrane. Ważne, żeby określić zawartość pektyn w surowcu. Jeżeli przygotowujemy przetwory z tych owoców, które pektyn mają niewiele to warto zastanowić się nad dodatkiem na przykład skórki cytryny i pomarańczy, które dodatkowo pomogą zachować interesujący kolor produktu. Można również dodać ekologiczne pektyny dostępne w sklepach.

kuchnia dżem przetwory konfitury

Dżemy i konfitury uwielbiają wszyscy / fot. materiały prasowe

Owoce koniecznie należy umyć pod bieżącą wodą, nie powinniśmy stosować uszkodzonych i popękanych naczyń i słoików. Słoiki i butelki w których umieścimy przetwory powinny zostać wyparzone. Dżemy, konfitury, a także powidła przechowuje się w małych słoiczkach.

Jak otrzymuje się dżem?

Konsystencja dżemu jest gęstsza od konfitury, a rzadsza od marmolady. Zawiera on część owoców przetartych, a część pozostaje w całości. Po umyciu, odcedzeniu i osuszeniu owoców na papierowym ręczniku, usuwamy z nich szypułki ogonki, a także pestki.

Kolejnym krokiem jest miażdżenie połowy owoców i zasypanie ich cukrem, a następnie pozostawienie na kilka godzin- po to żeby puściły soki. Drugą połowę owoców pozostawiamy w całości.

W następnym etapie owoce z cukrem zostają przesmażone, ale należy uważać, aby nie przywarły do garnka. W momencie, gdy masa owocowa zaczyna gęstnieć dodajemy drugą połowę owoców. Jeżeli na wierzchu pojawia się piana to usuwamy ją.

Po pewnym czasie sprawdzamy, czy dżem osiągnął odpowiednią konsystencję. Testujemy jego gęstość na zamrożonym talerzyku. Jeżeli produkt pomarszczy się i zachowa nadany mu kształt to oznacza, że jest gotowy do przelewania do słoiczków. Po ostudzeniu dżemu, zostaje on przelany, a następnie zakręcony i uszczelniony.

Ostatnim etapem jest odwrócenie słoików z produktem, aby przetestować ich szczelność i przechowanie przez kilka godzin, aby ostygły. Można je dodatkowo pasteryzować w garnku z wrzącą wodą przez dziesięć minut, a następnie wstawić do piekarnika na piętnaście minut. Po tych czynnościach dżem powinien być gotowy do spożycia.

Zalecenia bezpiecznego spożywania przetworów owocowych

Zarówno dżemy, frużelina, która jest owocami w gęstym żelu, czy też konfitura i powidła- powinny być przechowywane zgodnie z zachowaniem wszystkich norm żywieniowych, czyli w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Przede wszystkim musimy sobie zdawać sprawę, że bezpieczne spożywanie tych produktów możliwe jest do roku od ich przygotowania. Po tym okresie może być to groźne dla zdrowia.

Więcej informacji o dżemach znajdziesz na: http://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/dzemy

Oceń artykuł
3 Comments
  • Elwira33 17 października, 2017

    Zwykle sama robię przetwory. W najlepszym momencie kupuje owoce, gdy są najtańsze, mam tez własne. Cale lato stoję przy garach i robię dżemy owocowe. Czasami jednak skuszam się na kupne. Podobno Herbapol ma też wprowadzić w swojej ofercie dżemy. Jestem bardzo ciekawa ich jakości bo produkty mają bardzo dobre.

  • Elwira33 17 października, 2017

    Zwykle sama robię przetwory. W najlepszym momencie kupuje owoce, gdy są najtańsze, mam tez własne. Cale lato stoję przy garach i robię dżemy owocowe. Czasami jednak skuszam się na kupne. Podobno Herbapol ma też wprowadzić w swojej ofercie dżemy. Jestem bardzo ciekawa ich jakości bo produkty mają bardzo dobre.

  • Spiżarnia 25 listopada, 2019

    Najlepsze są przetwory domowe, które nie zawierają cukru i żelatyny!

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ