Cydr – naturalny i lekki napój alkoholowy, doskonale orzeźwia w gorące dni. Nie każdy jednak wie, że niedosładzany cydr uznawany jest za trunek bardziej dietetyczny niż wino, czy piwo. Niedosładzany Cydr Green Mill w 100 ml zawiera tylko 39 kcal, dlatego można go pić bez obawy o wzrost masy ciała.
Już w czasach starożytnych cydr jabłkowy wykorzystywany był jako środek pomocniczy zmniejszający wagę. Pity w odpowiednich ilościach, wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm, zmniejsza apetyt, usuwa toksyny i ma pozytywny wpływ na skórę. Cydr podobnie jak wino posiada właściwości przeciwutleniające, które chronią organizm przed chorobą niedokrwienia serca, zmniejszają stężenie złego cholesterolu (LDL) i podnoszą ilość tego dobrego (HDL), a także zwiększają aktywność immunologiczną organizmu. Wino jest jednak bardziej kaloryczne i nie powinny go pić osoby będące na diecie. Zawiera aż 75 kcal w 100 ml (lampka wina – 120 ml – to od 80-95 kcal). Tymczasem niedosładzany Cydr Green Mill to tylko 39 kcal (100 ml)!
Przepisy na bazie Cydru
Sałatka owocowa z karmelizowanym cydrem
Składniki/świeże owoce
– 2 jabłka
– ½ melona, najlepiej gatunek galia
– 25 dkg truskawek
– 25 dkg borówek
– 50 dkg brzoskwiń
Przygotowanie: Owoce kroimy w średniej wielkości kawałki.
Karmel cydrowy
– 3 łyżki Cydru Green Mill
– ¼ szklanki dobrej jakości cukru brązowego
– 3 łyżki masła
Przygotowanie: Cukier podgrzewamy na suchej patelni do momentu, kiedy się rozpuści. Cukier łatwo się przypala, dlatego trzeba być uważnym. W trakcie przygotowania można potrząsać od czasu do czasu patelnią, ale nie mieszać łyżką. Dodajemy cydr i masło, mieszamy i od razu zdejmujemy z palnika.
Pokrojone owoce polewamy karmelem cydrowym i mieszamy. Można ozdobić porwanymi listkami mięty.
Wskazówka: pokrojone owoce najlepiej skropić odrobiną Cydru Green Mill. Zapobiega to czernieniu.
Green Mill Galaretka
Składniki:
-1 butelka Cydru Green Mill
2 łyżki cukru brązowego
1 laska cynamonu
2-3 łyżki żelatyny
½ jabłka pokrojonego w słupki
Przygotowanie: Cydr Green Mill mocno podgrzewamy razem z cukrem i laską cynamonu. Nie dopuszczamy do zagotowania płynu. Zdejmujemy z ognia. Do gorącego cydru dodajemy żelatynę i mieszamy tak, żeby się rozpuściła. Po lekkim ostygnięciu przelewamy cydr do docelowego naczynia, dodajemy pokrojone w słupki kawałki jabłek i czekamy aż galaretka stężeje.
Green Mill Sorbet
Składniki na 4 porcje:
– 1 butelka Cydru Green Mill
– 200 g cukru brązowego
– 5 szt. goździków
– 1 laska cynamonu
– Sok z ½ cytryny
Przygotowanie: Cydr wraz z cukrem, goździkami i cynamonem lekko podgrzewamy w garnku. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z ½ cytryny i chłodzimy całość. Cydr przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się przypraw. Lody możemy przyrządzić na dwa sposoby – na patyczkach lub w większym naczyniu, jeśli chcemy je serwować w gałkach:
Lody na patyczkach – płyn wlewamy do plastikowych pojemniczków na pojedyncze lody na specjalnym plastikowym stelażu. Nie zapomnijmy o patyczkach! Całość wstawiamy do zamrażarki do czasu zmrożenia
się masy.
Lody w gałkach – płyn wlewamy do miski i wstawiamy do zamrażarki. Po godzinie dokładnie mieszamy. Mieszanie trzeba powtarzać co godzinę przez około 6 godzin. Gałki formować za pomocą łyżki do lodów lub zwykłej łyżki.
Cydr stanowi świetną alternatywę dla ciężkich piw i win, które są bardziej kaloryczne. Możemy go pić, oczywiście z umiarem, bez obawy o swoją wagę. Nie możemy zapominać jednak o tym, że tylko cydry niedosładzane – takie jak Cydr Green Mill – nie tuczą naszego organizmu.