Tuesday, June 22, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Złap batata!

Złap batata!

Kto ma ochotę na batata, słodkiego ziemniaczka. Mamy kilka świetnych przepisów, z batatami w roli głównej.

Pieczony batat z salsą pomidorową

Pieczony batat z salsą pomidorową / fot. materiał prasowy

W Stanach Zjednoczonych bataty są elementem tradycji kulinarnej. Obecnie także w Polsce rośnie grono miłośników tego warzywa, którego uniwersalność czyni je świetną alternatywą dla ziemniaków. Bataty mają złoto-pomarańczowy kolor i podłużny kształt. Są słodkie w smaku, co tłumaczy, dlaczego po angielsku ich nazwa brzmi sweet potatoes. Skusisz się na batata ?

PIECZONY BATAT Z SALSĄ POMIDOROWĄ 

Pieczony batat z salsą pomidorową

Pieczony batat z salsą pomidorową / fot. materiał prasowy

Składniki na 4 porcje:

– 4 bataty (po ok. 250 g)

– 2 limonki ze skórką

– 1 papryczka chilli

– 20 g imbiru

– 2 łyżeczki miodu

– 6 pomidorów

– 1 ząbek czosnku

– 1 pęczek kolendry

– 1 łyżeczka oliwy

– sól

– pieprz

1. Bataty umyć i gotować przez 10 minut. W tym czasie umyć i osuszyć limonki. Skórkę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć. Papryczkę chilli przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona i drobno pokroić. Imbir obrać i drobno pokroić. Sok z limonki, imbir i papryczkę chilli wymieszać z 1 łyżeczką miodu.

2. Bataty odcedzić, przeciąć każdy na pół, posmarować marynatą. Połączyć połówki, owinąć folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C (gazowy: poziom 3, termoobieg: 175 °C) przez 30 minut.

3. W tym czasie umyć i osuszyć pomidory, usunąć nasiona, pociąć na drobną kostkę. Obrać i posiekać czosnek. Opłukać kolendrę, osuszyć. Odłożyć kilka listków do przybrania, resztę posiekać.

4. Wymieszać skórkę z limonki, pomidory, czosnek, oliwę, 1 łyżeczkę miodu i kolendrę. Podawać bataty z salsą pomidorową. Ozdobić listkami kolendry.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Energia: 361 kcal / 1510 kJ

Białko: 5,2 g

Tłuszcz: 6 g

Węglowodany: 67,5 g

Czytaj dalej…

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach