Monday, January 20, 2025
Home / Kuchnia  / Różne oblicza Wielkanocy

Różne oblicza Wielkanocy

W różnorodnej, wielkanocnej kuchni można odnaleźć smaki antycznej Grecji, wykwintnej Francji i słonecznej Turcji.

W zależności od preferencji i smaku Wielkanoc przybiera różne oblicza. Zarówno zwolennicy międzynarodowej kuchni, jak i tradycjonaliści mogą skorzystać wzbogacając polskie świąteczne dania o składniki typowe dla innych krajów. W różnorodnej, wielkanocnej kuchni można odnaleźć smaki antycznej Grecji, wykwintnej Francji i słonecznej Turcji.

Wielka grecka Wielkanoc

Wielkanocne faszerowane jaja ze śliwkami kalifornijskimi

Wielkanocne faszerowane jaja ze śliwkami kalifornijskimi / fot. materiał prasowy

Wielkanocne faszerowane jaja ze śliwkami kalifornijskimi
Ilość porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

-6 jaj
– 75g śliwek kalifornijskich
– 50g szpinaku
– 30g kaparów
– 75ml jogurtu greckiego
– sól i pieprz do smaku
– kiełki słonecznika do ozdoby

Przygotowanie:

Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrajamy na pół. Delikatnie wyciągamy żółtka, przekładamy do miski, lekko rozgniatamy. Do żółtek dodajemy jogurt, pokrojone śliwki kalifornijskie, posiekany szpinak i kapary. Składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą napełniamy białka jaj, serwujemy na kiełkach słonecznika.

Czytaj dalej

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • rundmc 1 kwietnia, 2015

    ooo i jeszcze odrobinka majonezu na sam wierzch i voila Wielkanoc można zacząć 😉 a jesli wielkanoc to i coś od zajączka? szczegóły tutaj:https://www.facebook.com/DeveleyPolska/app_208195102528120

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ