Saturday, December 7, 2024
Home / Kuchnia  / TOP 6: Przepisy na świąteczne słodycze, które zawsze wychodzą

TOP 6: Przepisy na świąteczne słodycze, które zawsze wychodzą

Najlepsze przepisy na świąteczne słodycze

przepisy na świąteczne słodycze

Przepisy na świąteczne ciasteczka / fot. Valentina Yahnenko

Pieczenie ciasteczek na Boże Narodzenie stało się już tradycją w polskich domach. Na ozdabianie pierniczków w gronie najbliższych czeka co roku każdy z nas. Nie masz pomysłu na tegoroczne ciasteczka? Spokojnie, jeszcze jest sporo czasu a my przygotowaliśmy zbiór najlepszych przepisów na świąteczne słodkości

Kruche maślane ciasteczka z malinowym witrażem

Składniki:

• 130g masła
• ½ szklanki drobnego cukru
• 1 jajko
• 250g mąki pszennej
• ½ łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• ½ szklanki wiórków kokosowych
• 1 słoik dżemu malinowego

 

Przygotowanie:

Na początku masło w temp. pokojowej pokroić w kostkę. Wiórki kokosowe zmiksować na proszek w młynku do kawy. Później mąkę wymieszać ze zmielonymi wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym i odłożyć. Następnie w oddzielnej misce ubijać masło cukrem na puszystą masę przez ok. 7 minut. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty. Po wymieszaniu dodać mieszankę z mąką i wiórkami. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na godzinę.
Ciasto podzielić na 3 części. Podczas pracy z pierwszą częścią ciasta resztę należy trzymać w lodówce. Ciasto rozwałkować placek o grubości ok. 3 mm. Powycinać kółka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W połowie kółeczek wyciąć serduszka. Wycięte serca położyć obok na blaszce i też upiec. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. I piec przez ok. 15 minut. Resztki ciasta połączyć i wyciąć ponownie ciasteczka. Upiec resztę ciasta z lodówki.
Po upieczeniu całe ciasteczka posmarować łyżeczką dżemu, natomiast ciasteczka z wyciętą gwiazdką oprószyć przez sitko cukrem pudrem. Położyć je na ciasteczku posmarowanym dżemem i delikatnie docisnąć.

 

 

Świąteczny sernik morelowo-cynamonowy z prażonymi migdałami

Składniki:

• 170 g kakaowych herbatników
• 80 g masła stopionego
• 1 łyżeczka cynamonu
• 250 g moreli suszonych np. Bakal Soft
• 150 ml śmietanki kremówki 36%
• 200 g białej czekolady
• 800 g twarogu sernikowego, mielonego
• 4 jajka
• 50 g masła, stopionego i przestudzonego
• 30 g cukru
• 40 g mąki ziemniaczanej
• 200 ml tłustego mleka
• 350 g śmietanki kremówki 36% (100 g + 250 g)
• 1 łyżeczka cynamonu
• 3 żółtka
• 20 g cukru
• 8 g żelatyny + 30 ml zimnej wody
• 150 g białej czekolady

Przygotowanie:

Na początku spód.. herbatniki drobno pokruszyć w malakserze lub przy pomocy wałka. Wymieszać ze stopionym masłem i cynamonem. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyścielić papierem do pieczenia. Ciasteczkową masę dobrze docisnąć, następnie schować do lodówki na 30 minut. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wyjąć i wystudzić.

Na masę serowo-morelową należy… jajka i twaróg wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, by podczas łączenia składniki miały temperaturę pokojową. Śmietankę kremówkę podgrzać w garnuszku, wrzucić posiekane białe czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Pozostawić do przestudzenia. Morele, twaróg, jajka i stopione masło zblendować na gładko, następnie przetrzeć przez sito pozbywając się ewentualnych cząstek moreli. Wmieszać masę śmietanowo-czekoladową, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość połączyć przy pomocy szpatułki lub krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę serowo-morelową wylać na podpieczony spód. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 60 minut, aż masa serowa się zetnie. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu włożyć do lodówki na całą noc.

Na koniec mus cynamonowy: żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na bok do napęcznienia. Mleko i 100 ml śmietanki kremówki zagotować z cynamonem. W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem, aż będą jasne i puszyste. Strumyczkiem wlewać połowę gorącej mieszanki mlecznej, następnie całość przelać z powrotem do garnka i podgrzewać (mieszając) do osiągnięcia temperatury ok. 85 stopni (nie doprowadzając do zagotowania). Gorącą mieszanką cynamonową zalać w misce posiekane białe czekolady i napęczniałą żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Resztę śmietanki kremówki (250 g, koniecznie schłodzonej) ubić na sztywno, w trzech turach dodawać do musu cynamonowo-czekoladowego. Masę wylać na zimny sernik. Ciasto ponownie umieścić w lodówce, najlepiej na kilka godzin, aż mus cynamonowy stężeje. Sernik udekorować podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz suszonymi morelami.

Świąteczny sernik morelowo cynamonowy

Świąteczny sernik morelowo-cynamonowy /fot. materiały pasowe

 

Ciastka świąteczne z bakaliami

Składniki :

• 230g miękkiego masła
• 120g cukru pudru
• 1 jajko
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 320g mąki pszennej
• 3 łyżki suchego maku
• 70g żurawiny
• 100g posiekanych orzechów włoskich
• 2 łyżki mieszanki kandyzowanych skórek
• 50g kandyzowanej papai

 

Przygotowanie:

Do miski przełożyć masło, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, ekstrakt waniliowy, mąkę i wymieszać do połączenia składników, aż powstaną wilgotne okruchy. Wsypać wszystkie bakalie i zagnieść rękoma. Z ciasta uformować walec/wałeczek i przełożyć je na blaszkę do pieczenia.
Ciasto posypać kolorową posypką i zrolować.
Gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z folii i pokroić na plastry. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C. na funkcji góra – dół przez około 15-17 minut (dość szybko się pieką).

 

Pierniczki

Składniki:

• 500g naturalnego miodu
• 500g cukru
• 500g masła
• 5 łyżek kakao bez cukru
• 1,5kg mąki pszennej
• 1 łyżka soli (płaska)
• 5 jajek
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki sody
• 1 opakowanie cukru wanilinowego 32g
• 4 łyżki cynamonu
• 2 łyżeczki zmielonych goździków
• 2 ziarenka ziela angielskiego
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka zmielonego imbiru
• 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
• szczypta mielonego pieprzu

 

Przygotowanie:

Do garnka przełożyć miód, masło, cukier i kakao. Postawić na niedużym ogniu i mieszając, roztopić składniki. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Ziele angielskie przełożyć do moździerza i rozdrobnić na pył.

Do mąki wsypać sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy i przyprawy (razem z zielem angielskim), wymieszać łyżką. Dodać ostygniętą masę z miodem, jajka i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące i nie będzie trzymało kształtu należy dodać jeszcze trochę mąki

Gotowe ciasto podzielić na 3-4 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na całą noc (można wstawić nawet na 4 tygodnie)

Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażalnika i zostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Następnie krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. Z ciasta wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować między ciasteczkami odstępy ponieważ sporo rosną. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 stopni C. na funkcji termoobieg przez około 8-10 minut. Pierniczki po wyjęciu z piekarnika powinny być miękkie. Jeśli będziemy je piec dłużej lub w wyższej temperaturze to będą chrupiące.

 

Kutia

Składniki:

• 100 g rodzynek
• 75 g orzechów włoskich
• 100 g migdałów
• 150 ml wody
• 200 ml miodu
• 250 g zmielonego maku
• 250 g pszenicy łuskanej

 

Przygotowanie:

Pszenicę  zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 1 godzinę. Odsączamy pszenicę i zalewamy zimną wodą. Gotujemy (ok. 40 minut) do momentu, aż będzie bardzo miękka. Zalewamy wrzątkiem mak, odcedzamy go po ok. 20 minutach. Do ostudzonej pszenicy dodajemy ostudzony mak i posiekane (wyparzone wcześniej w wrzątku) bakalie: rodzynki, orzechy włoskie i migdały. Dodajemy zimną wodę i miód. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

kutia

Kutia świąteczna /fot. wikimedia

 

Kruche ciasteczka z krówką

Składniki:

• 220g miękkiego masła
• 100g cukru pudru
• 1 żółtko
• 400g mąki pszennej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki cynamonu
• ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka zmielonego imbiru
• ½ łyżeczki zmielonych goździków
• 2 szczypty soli
• 1 łyżeczka wody
• 300-350g masy krówkowej

 

Przygotowanie:

Do miski przełożyć masło, przesiać cukier puder i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać żółtko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Do mąki dodać proszek do pieczenia, przyprawy, sól i wymieszać łyżką. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę, wodę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem. W połowie ciasteczek mniejszą wycinaczką wyciąć środek. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika piec w temperaturze 160 stopni C. na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia na około 10 minut i dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki. Masę krówkową przełożyć do rondelka i zagotować, mieszając. Gdy się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować ją jeszcze przez około 1-2 minuty (należy pamiętać o mieszaniu). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 15 minut. Ciasteczka z wyciętym środkiem posypać cukrem pudrem. Na całe ciasteczka nakładać 1 sporą łyżeczkę ciepłej masy krówkowej i nakryć ciasteczkami z wyciętym środkiem. lekko docisnąć i odstawić ciasteczka na około 1-2 godziny.

 

Zuza Chmura

miasto prezentów

Kliknij w baner i dowiedz się więcej o szczegółach oferty

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Bookero 8 stycznia, 2021

    Święta i Sylwester już za nami i wcale nie przeszkadza mi to w upieczeniu moich ulubionych ciastek z krówką. Są po prostu wyśmienite, szybko się robi, a jeszcze szybciej znikają .Pozdrawiam.

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ