Home / Styl życia  / Kuchnia  / Przepisy na pożywne dania jednogarnkowe

Przepisy na pożywne dania jednogarnkowe

Gotowanie dla zabieganych

Jesteś zabiegana? To dla ciebie! / fot. materiały prasowe

Dania jednogarnkowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych posiłków, składających się z wielu różnych elementów. Mieszając ze sobą w jednym garnku kilka pożywnych składników, przygotujesz pyszny obiad dużo szybciej, nie rezygnując przy tym z walorów smakowych. Dzięki nowoczesnym urządzeniom kuchennym, takim jak wielofunkcyjne garnki elektryczne, wyczarowanie takich dań będzie jeszcze bardziej komfortowe!

 

Dania jednogarnkowe — przygotuj je szybko w garnku elektrycznym

Jedną z głównych zalet dań jednogarnkowych jest szybkość ich przygotowania oraz łatwość wykonania. Do tego nie potrzebujesz wielu naczyń — wystarczy jeden spory garnek, w którym znajdzie się cała potrawa. To doskonałe rozwiązanie dla osób zapracowanych, dużych rodzin, w których ciągle trzeba coś pichcić, czy też młodych ludzi, dla których gotowanie nie jest mocną stroną.

 

Nowoczesne urządzenia kuchenne sprawiają, że przygotowywanie dań jednogarnkowych staje się jeszcze łatwiejsze. Dzięki takiemu sprzętowi jak tani multicooker z timerem LCD możesz przestać się martwić o to, że zupa wykipi, danie się przypali albo będzie rozgotowane. Specjalnie zaprojektowana zamykana pokrywa eliminuje znany wszystkim gotującym problem zabrudzonych kipiącą cieczą palników, a precyzyjny programator pozwala na dobranie odpowiedniej temperatury, czasu gotowania, a także samego trybu pracy urządzenia.

 

gotowanie

Przygotowanie dań staje się łatwiejsze / fot. materiały prasowe

 

Zupa, czyli szybkie danie na każdą porę roku

Wśród dań jednogarnkowych prym wiodą od wieków uwielbiane przez wszystkich zupy. Wbrew pozorom, nie muszą być one jedynie wstępem do drugiego dania — pożywne wywary ze smakowitymi dodatkami potrafią skutecznie zaspokoić głód i z powodzeniem traktowane być mogą jako osobny posiłek.

 

Jeśli szukasz pomysłu na pożywny obiad, wypróbuj przepisy na zupy z mięsem lub rybą. Klasycznym rozwiązaniem jest podanie klarownego bulionu, w którym ugotujesz pulpeciki z mięsa lub ryb. Do pulpecików z wołowiny pasuje również doskonale esencjonalna zupa grzybowa. Wolisz wypróbowywać nowe smaki? Wyczaruj oryginalną meksykańską zupę z kurczakiem! Podsmażoną pierś kurczaka pokrojoną w kawałki zalej bulionem, dodaj pomidory z puszki, kukurydzę i kawałki batatów — odważniejsze osoby mogą doprawić to danie ostrym chili i… kakao! Wielbiciele orientalnych potraw powinni koniecznie spróbować takich klasyków jak sycąca zupa pho lub inne azjatyckie buliony, w których oprócz mięsa czy ryb znaleźć można również makaron sojowy bądź ryżowy, dużą ilość warzyw oraz grzybów — po takiej zupie nikt nie będzie głodny.

 

gotuj

Gotowanie dla zabieganych / fot. materiały prasowe

 

Dania jednogarnkowe z ryżem, makaronem lub kaszą

Danie jednogarnkowe ma być z założenia całym posiłkiem, powinno być więc odpowiednio sycące. Najłatwiej jest osiągnąć ten efekt, dodając do niego ryż lub makaron, które stają się bazą całej kompozycji.

 

Wśród dań na bazie ryżu wystarczy wymienić takie klasyki jak risotto czy paella. Jeśli nie masz jeszcze wprawy w gotowaniu, możesz przygotować amerykańskie danie jambalaya — pyszne i proste w wykonaniu. W jednym garnku podsmaża się najpierw warzywa, kiełbasę, krewetki i pierś kurczaka, a następnie dodaje się ryż i sos pomidorowy bądź bulion.

 

Makaron połączysz możesz niemal z dowolnymi dodatkami np. z kurczakiem, tuńczykiem, samymi warzywami czy aromatycznym chorizo. Warto też spróbować modnych i zdrowych dań jednogarnkowych z kaszą, do której wyśmienicie pasują zarówno dodatki warzywne, jak też mięsne oraz rybne.

 

źródło: Partner MK

Oceń artykuł
2 komentarze
  • Avatar
    We Write Essay Maj 4, 2019

    Rice vermicelli are a thin form of rice noodles. They are sometimes referred to as rice noodles, Rice sticks or bee hoon, But they should not be confused with cellophane noodles which are a different Asian type of vermicelli made from mung bean starch or rice starch rather than rice grains itself.

  • Avatar

    One pot meal is useful when somebody suddenly came home or when you have to go urgently. This is the best electric pot and it is speedy to cook the food. Exactly, among the rice dishes it is the easiest one to cook fast otherwise rice takes time to cook.

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach