Saturday, April 13, 2024
Home / Kuchnia  / Przepisy na letnie grillowanie

Przepisy na letnie grillowanie

Letnie potrawy powinny być szybkie do przyrządzenia, a przy tym lekkie, aromatyczne i z nutą egzotyki. mamy coś takiego.

Grzybowe chlebki z ziołami w puszce podawane z serkiem kremowym z czosnkiem i dymką

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 35 minut
Porcja na 2 chlebki w puszce

Grzybowe chlebki z ziołami w puszce

– 2 czyste i puste puszki o pojemności 400g do pieczenia
– 30ml masła
– 1/2 cebuli, posiekanej
– 2 ząbki czosnku, zgniecione
– 1 zielona papryka, pokrojona, bez nasion
– 3 duże pieczarki portobello (120 g)
– 35g kopru włoskiego, bez łodyg, posiekanego
– 35g pietruszki, posiekanej
– 20ml sosu sojowego Kikkoman do przyprawienia

Podawać z:
– Serek kremowy z dymką i kurczakiem z warzywami w bekonie
– Chleb
– 250ml (150g) mąki z proszkiem do pieczenia
– 250ml (150g) brązowej mąki chlebowej
– Pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 7ml soli
– 125ml zimnego piwa lub wody sodowej

PRZYGOTOWANIE:

Podgrzać piekarnik do 180˚C i delikatnie nasmarować tłuszczem dwie puszki. Podgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę i czosnek przez 2 minuty.
Dodać grzyby i smażyć przez kolejne 2-3 minuty, następnie na minutę dodać paprykę i przyprawić sosem sojowym. Zdjąć z ognia, wmieszać zioła i schłodzić.
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, wsyp powoli mąkę chlebową.
Dobrze wymieszaj i zrób stożek z wgłębieniem w środku. Nałóż mieszankę ziołową do wgłębienia, wlej tam piwo i wymieszaj drewnianą łyżką.
Teraz delikatnie zagniataj, aż zioła wymieszają się z suchymi składnikami i powstanie ciasto. Podziel na dwie porcje i włóż po kawałku do przygotowanych puszek. Wstaw puszki na tackę do pieczenia i piecz przez 30-35 minut.

Rada
Wstaw tackę do pieczenia w dolnej części piekarnika aby puszki nie były zbyt blisko górnej ścianki.

Serek kremowy z dymką i czosnkiem
Wymieszaj opakowanie zwykłego serka kremowego z ½ łyżeczki cebuli w proszku, 30ml drobno posiekanych ząbków czosnku, 1 posiekaną cebulką dymką, 5ml świeżego soku z cytryny oraz szczyptą soli. Nałóż do niewielkiej miseczki i podawaj zamiast masła.

SIBA MTONGANA
Siba, młoda i dynamiczna entuzjastka jedzenia wniosła styl i charyzmę do południowo-afrykańskiej telewizji. W 2013 roku jej pierwszy program z Food Network, Przy stole Siby, pojawił się w ponad 90 krajach w Ameryce Północnej, Europie, Środkowym Wschodzie i Afryce. Po tym sukcesie Siba otrzymała propozycję prowadzenia nowych programów Przy stole Siby i Szybkie uczty Siby. Jest jurorką popularnego teleturnieju kulinarnego Posiekani: Południowa Afryka.

Siba studiowała nauki kulinarne oraz żywienie. Specjalizuje się w opracowywaniu przepisów, dziennikarstwie kulinarnym oraz stylizacji kulinarnej. Jest trzykrotną laureatką prestiżowej nagrody Galliova za osiągnięcia
w dziennikarstwie oraz zaangażowanie w życiu kulinarnym Afryki Południowej. Obok innych zajęć, Siba tworzy suplementy żywieniowe lub broszury dla klientów, jest jurorem imprez kulinarnych, prowadzi warsztaty kulinarne, przemawia na różnego rodzaju eventach w całym kraju, prowadzi programy telewizyjne oraz radiowe i co najważniejsze motywuje młodych ludzi. Jest również inspiracją dla studentów kierunków kulinarnych, pokazując możliwości rozwoju kariery w tej branży. Siba działa charytatywnie w organizacji Foodbank South Africa, która zwalcza głód i niedożywienie oraz współpracuje z innymi projektami pomagając osobom chorującym na HIV/AIDS. W 2014 roku Oprah Winfrey umieściła Sibę na swojej prestiżowej O’s Power List – honorującej kobiety z Afryki, które swoją postawą stanowią inspirację dla innych kobiet dążących do spełnienia samych siebie.

(źródło:mp)
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ