Saturday, April 13, 2024
Home / Kuchnia  / Przepisy na letnie grillowanie

Przepisy na letnie grillowanie

Letnie potrawy powinny być szybkie do przyrządzenia, a przy tym lekkie, aromatyczne i z nutą egzotyki. mamy coś takiego.

Pyszne ciasteczka

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcja dla 4 osób

Pyszne ciasteczka

– 1 L wody
– 15ml bulionu rosołowego w proszku
– 1/2 łyżeczki soli
– 375ml kaszy kukurydzianej
– 30ml stopionego masła wymieszanego z 1 łyżką masła
– 250g plasterków bekonu, pokrojonych na małe kawałki
– 1 cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, zgniecione
– 2 łyżki pietruszki, posiekanej
– 2 łyżki kolendry, posiekanej
– Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj zimną wodę z bulionem w proszku i solą, następnie doprowadź do wrzenia. Wmieszaj kaszę kukurydzianą, dodając małymi partiami, mieszając cały czas, aby nie powstały grudki.

Teraz, drewnianą łyżką ubijaj papkę, aż się połączą składniki. Zredukuj ogień na średni, przykryj i gotuj przez 15 minut. Ponownie zamieszaj i gotuj przez kolejne 20 minut.

W tym czasie podgrzej masło i podsmaż cebulę, czosnek i boczek przez 5 minut, aż tłuszcz się stopi a cebula będzie miękka i przeźroczysta. Dodaj zioła i zamieszaj.

Wymieszaj z ugotowaną kaszą i przenieś na tackę do pieczenia. Ugnieć, aż powierzchnia będzie płaska. Wytnij okręgi i odstaw na bok w ciepłe miejsce do czasu podania.

Rada:
Na dnie patelni powinna uformować się skorupka podobna do tortilli, łatwo odchodząca. Można ją jeść z dżemem lub posmarować czymś innym! Jest to pyszna przekąska.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ