Saturday, April 13, 2024
Home / Kuchnia  / Przepisy na letnie grillowanie

Przepisy na letnie grillowanie

Letnie potrawy powinny być szybkie do przyrządzenia, a przy tym lekkie, aromatyczne i z nutą egzotyki. mamy coś takiego.

Sałatka z kurczakiem i warzywami zawijanymi w bekonie

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Porcja dla 4 osób

Sałatka z kurczakiem i warzywami zawijanymi w bekoni

– 4 piersi kurczaka
– 30ml sosu sojowego
– 60ml miodu
– 15ml gruboziarnistej musztardy
– 5ml musztardy dijon
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki płatków chili

Podawać z:

– 250g mieszanki liści rukoli, szpinaku, rukwi wodnej
– 1 pomidorem pokrojonym w plastry
– Tartym parmezanem

Warzywa w bekonie

– 200g zielonej fasolki, obranej
– 200g szparagów, obranych
– 200g brokułów z łodygami
– 8 plastrów bekonu
– 15ml brązowego cukru
– 5ml sosu sojowego
– 15ml oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Delikatnie ponacinaj kurczaka, tworząc wzór kratki i wstaw mięso do dużego, głębokiego naczynia. Wymieszaj składniki marynaty i 2/3 wlej do naczynia z mięsem. Marynuj przez 2-4 godziny, najlepiej przez całą noc.
Podgrzej oliwę na dużej patelni i smaż marynowanego kurczaka przez około 4 minuty z każdej strony. Zdejmij z ognia i odlej soki z patelni. Przykryj folią i odstaw na 5 minut.
Owiń 3 zielone fasole, 2 szparagi i 1 różyczkę brokułu w dwa plasterki bekonu, zabezpieczając wykałaczką z jednej strony. Posyp cukrem i skrop sosem sojowym.
Podgrzej oliwę na patelni i smaż zawiniątka przez 5 minut, często przewracając. Odsącz na ręczniku kuchennym. Wyłóż kurczaka na półmisek razem z zawiniątkami i liśćmi rukoli, pokrojonym pomidorem oraz parmezanem. Skrop resztą sosu sojowego, miodu oraz dressingu z musztardy.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ