Przepisy na letnie grillowanie
Letnie potrawy powinny być szybkie do przyrządzenia, a przy tym lekkie, aromatyczne i z nutą egzotyki. mamy coś takiego.

Za oknem lato, więc szkoda marnować czas w kuchni! Letnie potrawy powinny być szybkie do przyrządzenia, a przy tym lekkie, aromatyczne i z nutą egzotyki. Idealne na taką okazję są przepisy, które prezentuje Siba Mtongana w programie „Szybkie uczty Siby”, emitowanym od kwietnia na antenie Polsat Food Network.
Poniżej wybrane przepisy z programu „Szybkie uczty Siby”. Znakomicie sprawdzą się na letnich grillowych przyjęciach i spotkaniach rodzinnych.
Boere Sosaties
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Porcja na 5-6 osób
SKŁADNIKI
– 700g kiełbasy boerewors
– 10 suszonych tureckich moreli, przekrojonych na pół
– 2 duże czerwone papryki
– 2 małe czerwone cebule
– 12 metalowych szpikulców do szaszłyków
– 125ml wędzonego sosu BBQ
Sos pomidorowy
– 15ml oleju
– 1 zgnieciony ząbek czosnku
– 400g mieszanki cebuli i pomidorów
– 1 duży słoik chutney z peppadewy i imbiru
– 5ml sosu sojowego Kikkoman, do przyprawienia
– Zioła do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Pokroić kiełbasę na równe kawałki. Nabijać na szpikulce na zmianę z papryką, cebulą i morelą. Grillować na patelni przez 8-10 minut, cały czas obracając. Posmarować sosem i smażyć przez jeszcze minutę. Przed podaniem mięso powinno odpocząć przez 5 minut.
Sos: podgrzać olej i podsmażyć czosnek. Dodać mieszankę cebuli
i pomidorów, gotować przez 8-10 minut, aż zgęstnieje. Dodać chutney i zamieszać. Przyprawić sosem sojowym. Podawać do Boere Sosaties i do Pysznych Ciasteczek.