Home / Styl życia  / Kuchnia  / TOP 5 przepisów na FINGER FOODS

TOP 5 przepisów na FINGER FOODS

Bankiet w domu: szybko, prosto i efektownie

Gofry na słono / fot. materiały prasowe

Zbliżający się wielkimi krokami Sylwester to tylko wstęp do dłuższego okresu karnawałowych zabaw. Wielkie bale, huczne imprezy czy wydarzenia kulturalne połączone z bankietem – opcji karnawałowego szaleństwa jest wiele. Często też przyjęcia karnawałowe organizujemy na własną rękę w domu. Z ciekawym menu i nietuzinkową dekoracją domówka może być równie udana co bal na wielkiej sali. I co najważniejsze – o wiele tańsza

Przywitać Nowy Rok z klasą i bez zbędnych wydatków / fot. materiały prasowe

Przywitać Nowy Rok z klasą i bez zbędnych wydatków / fot. materiały prasowe

O co chodzi z finger foods?
Przygotowanie jedzenia na imprezę nie powinno wymagać dużego nakładu pracy ani zajmować zbyt wiele czasu. Lepiej poświęcić go na odpoczynek i przygotowaniem siebie do całonocnej imprezy.  Ktoś bardzo mądry wpadł na pomysł wykreowania mody na przekąski typu finger foods. To szybkie i łatwe do przyrządzenia przekąski, mieszące się w dłoń, które można zjeść niemal w jednym kęsie i które nie wymagają używania sztućców.

1. Tostowe muffinki

Tostowe muffinki / fot. materiały prasowe

Tostowe muffinki / fot. materiały prasowe

SKŁADNIKI:
– chleb tostowy np. pszenny Dan Cake;
– nadzienie: np.: połączone jajko z wiórkami sera, boczku lub szynką konserwową;
– świeże zioła

PRZYGOTOWANIE: Wystarczy odkroić skórkę, delikatnie rozwałkować kromki chleba tostowego i wyłożyć nimi foremki do muffinek. Nadzienie możemy skomponować według własnego gustu – łącząc z jajkiem np. wiórki sera, boczek lub szynkę konserwową i świeże zioła. Tak przygotowane przekąski wystarczy włożyć na 15 minut do piekarnika.
Warto też zaopatrzyć się w paczkę gotowych mini babeczek, z których w krótkim czasie przygotujemy słodkie przystawki. Odrobina kakao, dojrzałe awokado, średni banan i mamy gotowe fit – nadzienie do gotowych Mini babeczek do nadzień słodkich od Dan Cake – dodaje Wiktor Kowalski. Takie babeczki sprawdzą się np. na przyjęciu w stylu hawajskim. Nie obawiajmy się także eksperymentów w kuchni. Kreatywnym pomysłem będą np. gofry na słono wypełnione masą z oliwek, czosnku, oliwy i soku z cytryny z dodatkiem szynki i liśćmi. Przekrojone na trójkąty i przebite wykałaczką będą oryginalnym odpowiednikiem tradycyjnych koreczków.

2. Serowe kuleczki na patyku

Źródło: YouTube/ Flavour and Savour

SKŁADNIKI:
– całe opakowanie serka śmietankowego kanapkowego;
– ser pleśniowy niebieski;
– suszona żurawina;
– opakowanie słonych paluszków

3. Hawajskie babeczki
SKŁADNIKI:
– gotowe mini babeczki do nadzień słodkich np. Dan Cake;
– kakao;
– dojrzałe awokado;
– średniej wielkości banan

PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki, oprócz babeczek, mieszamy ze sobą w misce i wypełniamy babeczki

4. Gofry na słono

Gofry na słono / fot. materiały prasowe

Gofry na słono / fot. materiały prasowe

SKŁADNIKI:

– gotowe gofry;
– oliwki;
– czosnek;
– oliwa;
– sok z cytryny;
– szynka/kawałek pieczonego filetu z kurczaka lub indyka
– rukola/szpinak baby

5. Sylwestrowy dip z awokado i miętą – do nachosów i krakersów

Sylwestrowy dip z awokado i miętą / fot. materiały prasowe

SKŁADNIKI:

– dojrzale awokado 2 szt.
– Śmietana 12% (np. od OSM Piątnica) 4 łyżki
– sok z cytryny 1 łyżka
– świeża mięta 2 gałązki
– sól, pieprz i cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE
Awokado przekroić na pół, wydrążyć pestkę i łyżką wyciągnąć miąższ. Następnie w misce rozdrobnić wszystko dokładnie widelcem. Kolejno dodać śmietanę, sok z cytryny i drobno posiekaną miętę. Na koniec przyprawić do smaku i wszystko razem wymieszać.
Rada: Jeśli twoje awokado jest twarde zmiksuj je przy pomocy blendera.

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Avatar
    Anna Wrzesień 18, 2018

    Fajne pomysly na przystawki imprezowe. Muszę je konoecznie wypróbować, choć moja rodzina najbardziej lubi moje koreczki. Są smaczne i chrupiące dzięki korniszoną Krakus. Często miksuję smaki i robię trochę z tradycyjnych i resztę z chilli.

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach