Zbliżający się wielkimi krokami Sylwester to tylko wstęp do dłuższego okresu karnawałowych zabaw. Wielkie bale, huczne imprezy czy wydarzenia kulturalne połączone z bankietem – opcji karnawałowego szaleństwa jest wiele. Często też przyjęcia karnawałowe organizujemy na własną rękę w domu. Z ciekawym menu i nietuzinkową dekoracją domówka może być równie udana co bal na wielkiej sali. I co najważniejsze – o wiele tańsza
O co chodzi z finger foods?
Przygotowanie jedzenia na imprezę nie powinno wymagać dużego nakładu pracy ani zajmować zbyt wiele czasu. Lepiej poświęcić go na odpoczynek i przygotowaniem siebie do całonocnej imprezy. Ktoś bardzo mądry wpadł na pomysł wykreowania mody na przekąski typu finger foods. To szybkie i łatwe do przyrządzenia przekąski, mieszące się w dłoń, które można zjeść niemal w jednym kęsie i które nie wymagają używania sztućców.
1. Tostowe muffinki
SKŁADNIKI:
– chleb tostowy np. pszenny Dan Cake;
– nadzienie: np.: połączone jajko z wiórkami sera, boczku lub szynką konserwową;
– świeże zioła
PRZYGOTOWANIE: Wystarczy odkroić skórkę, delikatnie rozwałkować kromki chleba tostowego i wyłożyć nimi foremki do muffinek. Nadzienie możemy skomponować według własnego gustu – łącząc z jajkiem np. wiórki sera, boczek lub szynkę konserwową i świeże zioła. Tak przygotowane przekąski wystarczy włożyć na 15 minut do piekarnika.
Warto też zaopatrzyć się w paczkę gotowych mini babeczek, z których w krótkim czasie przygotujemy słodkie przystawki. Odrobina kakao, dojrzałe awokado, średni banan i mamy gotowe fit – nadzienie do gotowych Mini babeczek do nadzień słodkich od Dan Cake – dodaje Wiktor Kowalski. Takie babeczki sprawdzą się np. na przyjęciu w stylu hawajskim. Nie obawiajmy się także eksperymentów w kuchni. Kreatywnym pomysłem będą np. gofry na słono wypełnione masą z oliwek, czosnku, oliwy i soku z cytryny z dodatkiem szynki i liśćmi. Przekrojone na trójkąty i przebite wykałaczką będą oryginalnym odpowiednikiem tradycyjnych koreczków.
2. Serowe kuleczki na patyku
Źródło: YouTube/ Flavour and Savour
SKŁADNIKI:
– całe opakowanie serka śmietankowego kanapkowego;
– ser pleśniowy niebieski;
– suszona żurawina;
– opakowanie słonych paluszków
3. Hawajskie babeczki
SKŁADNIKI:
– gotowe mini babeczki do nadzień słodkich np. Dan Cake;
– kakao;
– dojrzałe awokado;
– średniej wielkości banan
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki, oprócz babeczek, mieszamy ze sobą w misce i wypełniamy babeczki
4. Gofry na słono
SKŁADNIKI:
– gotowe gofry;
– oliwki;
– czosnek;
– oliwa;
– sok z cytryny;
– szynka/kawałek pieczonego filetu z kurczaka lub indyka
– rukola/szpinak baby
5. Sylwestrowy dip z awokado i miętą – do nachosów i krakersów
SKŁADNIKI:
– dojrzale awokado 2 szt.
– Śmietana 12% (np. od OSM Piątnica) 4 łyżki
– sok z cytryny 1 łyżka
– świeża mięta 2 gałązki
– sól, pieprz i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE
Awokado przekroić na pół, wydrążyć pestkę i łyżką wyciągnąć miąższ. Następnie w misce rozdrobnić wszystko dokładnie widelcem. Kolejno dodać śmietanę, sok z cytryny i drobno posiekaną miętę. Na koniec przyprawić do smaku i wszystko razem wymieszać.
Rada: Jeśli twoje awokado jest twarde zmiksuj je przy pomocy blendera.
Anna 18 września, 2018
Fajne pomysly na przystawki imprezowe. Muszę je konoecznie wypróbować, choć moja rodzina najbardziej lubi moje koreczki. Są smaczne i chrupiące dzięki korniszoną Krakus. Często miksuję smaki i robię trochę z tradycyjnych i resztę z chilli.