Tuesday, March 18, 2025
Home / Kuchnia  / TOP 3 PRZEPISY: Zagrychy na serialowy maraton

TOP 3 PRZEPISY: Zagrychy na serialowy maraton

Lemoniada przetrwania, kulki mocy, a może pasta regeneracyjna? Zapraszamy do pichcenia

Pasta regeneracji z pieczonej dyni i papryki z chipsami warzywnymi / fot. materiały prasowe

Oddani miłośnicy seriali doskonale wiedzą, że miesiące oczekiwania na kolejny sezon ulubionej produkcji bywają trudne. Na kilka dni przed premierą możemy rozpocząć przygotowania do tego wielkiego wydarzenia i opracować idealny plan serialowego maratonu! Człowiek nie wielbłąd jeść i pić musi, zwłaszcza podczas maratonu. Dlatego na czas jego trwania koniecznie przygotuj odpowiedni prowiant. Poniżej przepisy na małe co nieco, które naładuje nas energią do oglądania i które będziemy mogli podjadać do woli!

Dzięki takim zagrychom, binge-watching może być bardzo zdrowym zjawiskiem społecznym / fot. materiały prasowe

Pasta regeneracji z pieczonej dyni i papryki z chipsami warzywnymi

Pasta regeneracji z pieczonej dyni i papryki z chipsami warzywnymi / fot. materiały prasowe

Składniki na pastę:

– kilogram dyni typu hokkaido lub piżmowej
– kilogram czerwonej papryki
– 1 główka czosnku
– 1/4 szklanki oliwy
– kilka łyżek soku z buraka
– sok i skórka starta z jednej cytryny
– 2 łyżeczki prażonego i świeżo mielonego kminu rzymskiego
– sól i pieprz do smaku
– pietruszka i tymianek do dekoracji
– prażona kasza gryczana lub ryż do dekoracji
– ćwiartki cytryny do dekoracji
– prażone pestki dyni do dekoracji

Składniki na chipsy:

– kilka marchewek, buraków, pietruszek, brukselek

Wykonanie:

Żeby zrobić chipsy, zarezerwuj sobie kilka godzin przed rozpoczęciem seansu. Obierz warzywa korzeniowe i pokrój je w cienkie plastry. Najlepiej za pomocą obieraczki lub ostrego noża. Zblanszuj takie chipsy (buraki osobno, żeby nie barwiły) przez kilka minut i przełóż do zimnej wody. Brukselkę rozdziel na poszczególne listki. Ugotuj i ostudź. Chodzi o to, żeby warzywa były nadal twarde, ale stały się półprzezroczyste. Następnie warzywa dokładnie wysusz za pomocą ręcznika papierowego i susz w piekarniku z termoobiegiem przez kilka godzin (temperatura 80-90 stopni). Możesz też użyć suszarki do warzyw i grzybów.

Dynię pokrój w mniejsze kawałki, ale nie obieraj ze skóry. Zawiń każdy kawałek w folię aluminiową. Tak samo zrób z czosnkiem. Paprykę przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Posmaruj 2 łyżkami oliwy i przełóż na blaszkę. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez ok. pół godziny(dynia może potrzebować trochę więcej czasu). Nie przejmuj się lekkimi przypaleniami skórki papryki. Pieczenie warzyw sprawi, że uwolni się ich naturalny cukier i będą smaczniejsze.

Po tym czasie gorącą paprykę przełóż do worka foliowego lub do miski przykrytą folią do przestygnięcia. Chodzi o to, żeby papryka się zaparowała i łatwiej było ściągnąć skórkę. Dynię wyciągnij z folii aluminiowej i wydrąż łyżką zostawiając skórę. Wyciągnij paprykę i obierz ze skóry. Upieczone warzywa przełóż do miski i wciśnij do nich czosnek przez praskę.
Do miski dodaj resztę składników i zblenduj za pomocą blendera. W razie potrzeby dolej trochę wody. Pastę przełóż do salaterki i podawaj z pietruszką, listkami tymianku, prażoną kaszą gryczaną (lub ryżem), pestkami dyni i ćwiartkami cytryny. Przekąska świetnie sprawdza się jako zdrowy i pyszny zamiennik popcornu. Podjadaj regularnie, żeby nie kusiło cię zaglądanie do lodówki.

Orzechowe kulki mocy oblane czekoladą

Orzechowe kulki mocy oblane czekoladą / fot. materiały prasowe

Składniki na ok 30 kulek:

– 250 gramów płatków owsianych (lub z innych zbóż)
– 200 gramów mąki migdałowej
– po 15 całych orzechów laskowych i macadamia
– 150 gramów miks siekanych daktyli, rodzynek, żurawiny i suszonych śliwek
– 100 gramów gęstego miodu
– 100 gramów roztopionego masła
– 2 tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady
– pół łyżeczki soli morskiej
– 250 gramów kruszonych orzechów laskowych
– wykałaczki

Wykonanie:

Do miski przesyp płatki (podprażone na patelni), mąkę migdałową, posiekane drobno suszone owoce i sól. Przemieszaj dokładnie, dodaj połączone razem miód i roztopione masło. Wszystko wyrób dłonią na zwartą masę. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody. Z powstałego „ciasta” powinno dać się uformować kulki o średnicy kilku cm. Do każdej kulki włóż po jednym z orzechów i uformuj kulę. Nabij każdą kulkę na wykałaczkę i przenieś do lodówki na pół godziny. W tym czasie roztop w kąpieli wodnej (metalowa miska nad garnkiem z gotującą się wodą) 2 tabliczki czekolady. Do miski wsyp kruszone orzechy. Wyciągnij kulki z lodówki i każdą z nich zamaczaj w czekoladzie, a następnie dokładnie posyp orzechami. Połóż na pergamin i odstaw na pół godziny do lodówki. Następnie postaw blisko kanapy i podjadaj, np. po każdym skończonym odcinku serialu.

Lemoniada przetrwania z herbaty zielonej i yerba mate

Lemoniada przetrwania z herbaty zielonej i yerba mate / fot. materiały prasowe

Składniki na 3 litry lemoniady:

– 3 litry wody
– 5 łyżek liściastej, zielonej herbaty
– 10 łyżek yerba mate
– 4 cytryny
– pół szklanki miodu
– 100 gramów imbiru
– 3 kory cynamonu
– 2 gwiazdki anyżu

Wykonanie:

Przygotuj lemoniadę na bazie naparów bogatych w kofeinę. Zagotuj 3 litry wody i zalej nią plastry imbiru, skórki z 2-3 cytryn, cynamon i anyż. Poczekaj aż woda osiągnie 80 stopni Celsjusza czyli ok. 10 minut. Następnie wsyp zieloną herbatę i yerba mate. Zamieszaj i przykryj na 3 minuty. Wtedy napar powinien osiągnąć duże nasycenie kofeiną, ale nie będzie zbyt gorzki. Przecedź przez sito do dzbanka i dodaj miód oraz sok z 2-3 cytryn. Ostudź i popijaj regularnie podczas oglądania serialu, żeby nie zasnąć przed końcem.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ