Wednesday, April 14, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / PRZEPIS: Upiorne serniki na zimno ze strasznie słodką niespodzianką

PRZEPIS: Upiorne serniki na zimno ze strasznie słodką niespodzianką

Dowiedz się, jak zrobić bezowe duchy, kości z białej czekolady i nagrobki z ciasteczek!

Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską / fot. materiały prasowe

Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską

Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską / fot. materiały prasowe

Składniki:

Spód:
– 150 g kakaowych markiz (potrzebujemy tylko ciastek, krem ze środka odkładamy)
– 50 g Śliwek Kalifornijskich
– 40 g prażonych orzechów laskowych
– Szczypta soli himalajskiej

Masa:
– 70 g Śliwek Kalifornijskich namoczonych w brandy/rumie przez min. 4 h
– 4 łyżeczki żelatyny

Porcja solonego karmelu
– 450g tłustego białego sera trzykrotnie mielonego
– 300g śmietanki 36%

Solony karmel:
– 200g drobnego cukru (1 szklanka)
– 85g zimnego masła pokrojonego w kostkę
– 120ml śmietanki kremówki 36% (1/2 szklanki)
– Pół łyżeczki soli

Dekoracja:
– Rozpuszczona biała i gorzka czekolada
– Kości z białej czekolady
– Bezowe duchy
– Nagrobki z ciasteczek
– Ciasteczkowa ziemia

Przygotowanie:

Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską / fot. materiały prasowe

Spód:
Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze. Masą wykładamy papierowe kubeczki/sztywne papilotki i odkładamy.

Masa:
Śliwki kalifornijskie odsączamy i kroimy na cienkie paseczki, odkładamy. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, odkładamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy. Ser miksujemy z karmelem (oba składniki powinny być w temperaturze pokojowej), a następnie łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową, na końcu dodajemy śliwki. Masę rozkładamy pomiędzy papilotki, odkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.

12 porcji

Czas przygotowania:
1 godz. + czas chłodzenia min. 4 godz.

Solony karmel:
Cukier wsypujemy do większego rondla o grubym dnie i podgrzewamy. Kiedy zacznie się rozpuszczać mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Na początku cukier będzie zbrylony, nie należy się tym przejmować. Kiedy cały się rozpuści i nabierze karmelowego koloru dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem.
Następnie do gorącego sosu dodajemy śmietankę kremówkę, sos będzie się pienił i syczał. Mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy przez ok. minutę. Zdejmujemy garnek z kuchenki i dodajemy sól. Studzimy.

Dekoracja:
Część serniczków posypujemy ciasteczkową ziemią i wtykamy w nie kości i nagrobki z przyciętych ciastek. Na resztę wylewamy rozpuszczoną gorzką czekoladę, białą wyciskamy w spiralny wzorek i wykałaczką robimy wzór pajęczyny, dekorujemy bezowymi duchami.

Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską / fot. materiały prasowe

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach