Składniki:
świeży szczaw – 2 pęczki
bulion warzywny – 1 litr
marchewka – 1 sztuka
masło – 50 g
śmietana 18% – 4 łyżki
jajka – 4 sztuki
sól, pieprz
cukier – szczypta
Chleb Bawarski Dan Cake – 6 kromek
Przygotowanie:
Szczaw dokładnie myjemy i delikatnie siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy kilka minut. Marchew ścieramy na tarce, na małych oczkach. Jajka gotujemy na twardo. Do oddzielnego garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy startą marchew i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy szczaw i gotujemy kolejne 10 minut. Do osobnej miseczki odlewamy 3-4 łyżki wywaru, mieszamy ze śmietaną i delikatnie dodajemy do zupy, uważając, by śmietana się nie zważyła. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Kromki Chleba bawarskiego Dan Cake kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Zupę podajemy z grzankami i jajkiem przekrojonym na pół.
Smacznego!
sahabat qq 5 stycznia, 2020
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: miastokobiet.pl/przepis-umajona-zupa-szczawiowa/ […]