PRZEPIS: Tartaletki z karmelizowaną śliwką
Jak przetrwać szarą jesień? Racząc się tartaletkami z karmelizowaną śliwką!

Tartaletki z karmelizowaną śliwką / fot. materiały prasowe
Tartaletki z karmelizowaną śliwką
Składniki
☑150 g świeżych śliwek,
☑ 5 łyżek brązowego cukru,
☑ 1 łyżeczka masła,
☑ 2 łyżeczki cynamonu,
☑ 1 opakowanie serka mascarpone,
☑ 100 ml słodkiej śmietanki 36%,
☑ 1 opakowanie słodkich tartaletek np. od Dan Cake,
☑ garść lubionych orzechów.
Przygotowanie
Śliwki myjemy i pozbawiamy owoce pestek. Kroimy je w plasterki. Na patelni roztapiamy masło na delikatnym ogniu. Dodajemy cynamon i cukier. Podsmażamy aż do pojawienia się „pianki”. Do tak przygotowanego masła z przyprawami, dodajemy owoce i podsmażamy do czasu, aż owoce puszczą sok i zrobi się gęsty sos. Podduszamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy ulubione orzechy i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Serek Mascarpone wykładamy do miski, dodajemy słodką śmietankę i mieszamy trzepaczką tak, aby masa nie straciła konsystencji. Masę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Wyjmujemy tartaletki, do środka nakładamy masę. Całość dekorujemy karmelizowanymi śliwkami.
Smacznego!