Saturday, January 18, 2025
Home / Kuchnia  / PRZEPIS: Szparagizza

PRZEPIS: Szparagizza

Poznaj przepis na szybką pizzę ze szparagami i bazyliowym pesto z migdałową nutą!

Pojawienie się na straganach zielonych, pełnych witamin szparagów zwiastuje nadejście prawdziwej i jednocześnie bardzo smacznej oraz pełnej witamin wiosny. Ich smakiem możemy cieszyć się zaledwie przed dwa miesiące, dlatego warto wykorzystać ten czas jak najlepiej!

Bakalie i szparagi to połączenie idealne. Nie przegap sezonu! / fot. materiały prasowe

Bakalie i szparagi to połączenie idealne. Nie przegap sezonu! / fot. materiały prasowe

SKŁADNIKI:
– 1 opakowanie ciasta do pizzy
– 100 g pasty pomidorowej
– Pęczek zielonych szparagów
– Świeża bazylia
– 75 g Orzechów Pinii Bakalland
– 100 g Migdałów w płatkach Bakalland
– 1 mała cukinia
– Sól i pieprz do smaku
– Sok z cytryny
– Oliwa

WYKONANIE:
Ciasto układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Następnie przygotowujemy pesto: liście bazylii, orzeszki pinii, garść płatków migdałów, oliwę, kilka kropli soku z cytryny przekładamy do osobnego naczynia i blendujemy na gładką masę. Następnie spód do pizzy smarujemy pastą pomidorową i pesto. Na to wszystko układamy cienko pokrojone plasterki cukinii i szparagi. Wszystkie składniki skrapiamy delikatnie oliwą i sokiem z cytryny, posypujemy pozostałymi płatkami migdałów i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-30 minut. Gotową pizzę ozdabiamy świeżą bazylią.

Smacznego!

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ