Saturday, April 10, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / PRZEPIS: śniadaniowe gofry z kurkami

PRZEPIS: śniadaniowe gofry z kurkami

Okruszki w pościeli? Z takim śniadaniem są dozwolone!

Kurki w śniadaniowym wydaniu / fot. materiały prasowe

Sierpień to czas, w którym chętnie wybierane są owoce i warzywa sezonowe. Do najpopularniejszych z nich zaliczają się grzyby. Leśnie przysmaki przybierają najróżniejsze formy w domowych kuchniach. Wytrawne gofry z kurkami rozbudzą największego śpiocha!

Kurki w śniadaniowym wydaniu / fot. materiały prasowe

Kurki w śniadaniowym wydaniu / fot. materiały prasowe

Składniki (na 2 porcje):
– 50 g świeżych kurek,
– łyżka masła,
– 4 plasterki szybki parmeńskiej,
– opakowanie gofrów Dan Cake,
– starty parmezan,
– 100 g twarogu półtłustego,
– 10 listków bazylii,
– 3 łyżki śmietany 12%,
– sól i pieprz do smaku,

Przygotowanie:
Kurki oczyścić z piasku dokładnie je myjąc. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć grzyby na małym ogniu aż zmiękną. W trakcie smażenia – w miseczce wymieszać twaróg ze śmietaną i drobno posiekanymi listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem. Gofry od Dan Cake zagrzać w piekarniku, aż delikatnie się zarumienią. Wyłożyć na talerze. Kurki zdjąć z patelni i wyłożyć na papier aby osuszyć je z tłuszczu. Jedną stronę gofra posmarować twarożkiem bazyliowym, na wierzch położyć kurki. Zetrzeć parmezan na ciepłe grzyby, a na samym końcu położyć złożone na pół plastry szynki parmeńskiej. Całość przykryć drugim, ciepłym gofrem.
Smacznego!

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach