PRZEPIS: Słodkie barany z twarogiem i serkiem wiejskim z jagodami
Szukasz pomysłu na tani, szybki i efektowny obiad na słodko? Właśnie go znalazłaś!

Mniam: słodkie barany / fot. materiały prasowe
Składniki:
– serek wiejski z jagodami „Piątnica” 150g
– twaróg tłusty „Piątnica” 200g
– ziemniaki ugotowane tłuczone 300g
– ziemniaki surowe 200g
– mąka ziemniaczana 2 łyżki
– mąką pszenna 4 łyżki
– jajko 1 szt.
– żółtko jajka 1 szt.
– cukier waniliowy 1 łyżeczka
– cukier 2 łyżki
– sól do smaku
Może też cię zainteresuje:
Scones – jaki przepis na brytyjskie bułeczki?
Wykonanie:
Do ugotowanych, tłuczonych i zimnych ziemniaków dodać surowe ziemniaki, które zostały wcześniej starte na tarce (drobne oczko) i odciśnięte. Dodać również mąkę ziemniaczaną, pszenną i całe jajko. Całość dokładnie wyrobić. Gdyby powstałe ciasto było zbyt rzadkie – dodać mąki pszennej.
Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem zwykłym i waniliowym. Uformować kulki serowe wielkości orzecha włoskiego.
Z ciasta ziemniaczanego uformować placki na dłoni. W środku umieścić kulkę serową i szczelnie zamknąć, formując owalne „barany”. Ugotować w osolonej wodzie, wrzucając na wrzątek i gotując ok. 4 minuty od wypłynięcia.
Podawać gorące, polane serkiem wiejskim z jagodami.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy