Home / Styl życia  / Kuchnia  / PRZEPIS: Serowe fondue

PRZEPIS: Serowe fondue

Serowy wieczór z przyjaciółmi! Czyli przyjemność, którą można się dzielić

serowe fondue

Przepis na proste serowe fondue / fot. materiały prasowe

W ostatnim czasie popularne stały się przekąski typu finger food, które nie zabierają miejsca i nie wymagają użycia sztućców. Czy na wieczór z przyjaciółmi możemy przygotować coś równie ciekawego, co przyciągnie uwagę naszych gości? Oczywiście – serowe fondue!

 

Legenda głosi: historię fondue zapoczątkowały szwajcarskie kucharki, które stworzyły z sera pierwszy, słynny kociołek. Obecnie, przekąska ta jest popularna na całym świecie, zarówno w formie serowej – wytrawnej, jak i słodkiej dla łasuchów. Jest idealna na towarzyskie spotkania.

Przygotowanie serowego kociołka nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Oprócz sera kremowego np. Hochland w bloczku, które zapewni nam idealną konsystencje, dobrego białego wina nie potrzebujemy niczego więcej. Zaczynając od bagietek i paluszków, kończąc na ulubionych warzywach lub owocach – w akompaniamencie serowego fondue wszystko smakuje wyśmienicie.

Fondue z sera kremowego

Składniki:

  • 2 bloczki sera kremowego z pieczarkami Hochland
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • paluszki grissini oraz szynka parmeńska do podania
  • opcjonalnie owoce lub inne dodatki według uznania

Sposób przygotowania:

Sery kremowe z pieczarkami Hochland podzielić na mniejsze części umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż do rozpuszczenia. Następnie dolać wino i energicznie mieszając podgrzewać jeszcze chwilę do połączenia wszystkich składników. Przełożyć do naczynia do fondue, podawać z paluszkami grissini owiniętymi w szynkę.

 

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach