PRZEPIS: Sałatka z kaszy gryczanej z kalafiorem i orzechami włoskimi
Kasza gryczana i orzechy? Czemu nie! Skuś się na letnią sałatkę ze świeżymi warzywami

Zanim rozpoczęłam przygodę ze zdrowym odżywianiem, kasza gryczana nigdy nie kojarzyła mi się z czymś przyjemnym. Jej specyficzny zapach przyprawiał mnie o mdłości. Teraz, dzięki umiejętnemu dobraniu innych składników, jest stałym bywalcem mojej diety – od placków po sałatki włącznie. Á propos sałatek – wczoraj wpadłam na genialny pomysł zrobienia zdrowego lunchu z udziałem kaszy w roli głównej i kalafiora, który wbrew pozorom pasuje tu jak ulał.

Pudełko sałatki i od razu lepiej się pracuje/ fot. materiały własne
Składniki na 4 porcje:
– 2 torebki kaszy gryczanej
– średnia główka kalafiora
– 100 g czarnych oliwek
– 2 żółte papryki
– 1 czerwona cebula
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
– 2 łyżki miodu
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i ostudź. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj na parze lub w wodzie na półtwardo (około 3 minut). Oliwki odcedź i pokrój. Papryki przekrój na pół, wydrąż środki, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w drobną kosteczkę. Przygotuj sos: do miseczki wlej oliwę, sok z cytryny lub ocet oraz miód. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Wystudzoną kaszę i kalafiora połącz z sosem.

Od teraz pokochasz kaszę gryczaną, tak jak ja/ fot. materiały własne
Smacznego!
Marlena Pelczar