Monday, August 2, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / PRZEPIS: Rozpustne placuszki twarożkowe

PRZEPIS: Rozpustne placuszki twarożkowe

Nasz pomysł na śniadanie do łóżka!

Placuszki twarożkowe z konfiturą / fot. materiały prasowe

Wiosna sprzyja kulinarnym eksperymentom. Dlatego nawet jeśli aura za oknem nie rozpieszcza, przygotowując śniadanie dla najbliższych puść wodze fantazji i pozwól sobie na odrobinę rozpusty

Placuszki twarożkowe z konfiturą / fot. materiały prasowe

Placuszki twarożkowe z konfiturą
Składniki:

– Twarożek Domowy grani od OSM Piątnica – 150g
– jajko – 1szt.
– cukier – ½ łyżki
– cynamon – ½ łyżeczki
– mąka pszenna – 3 łyżki
– olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Do miseczki wybić jajko, dodać cukier, cynamon i ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodać twarożek i mąkę. Całość wymieszać łyżką. Ciasto powinno być konsystencji masy na placki ziemniaczane. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub mąkę. Usmażyć na rozgrzanym oleju niewielkie racuszki.
Podawać z ulubioną konfiturą lub z cukrem pudrem.
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Smacznego!

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach