Wiosna sprzyja kulinarnym eksperymentom. Dlatego nawet jeśli aura za oknem nie rozpieszcza, przygotowując śniadanie dla najbliższych puść wodze fantazji i pozwól sobie na odrobinę rozpusty
Placuszki twarożkowe z konfiturą
Składniki:
– Twarożek Domowy grani od OSM Piątnica – 150g
– jajko – 1szt.
– cukier – ½ łyżki
– cynamon – ½ łyżeczki
– mąka pszenna – 3 łyżki
– olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Do miseczki wybić jajko, dodać cukier, cynamon i ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodać twarożek i mąkę. Całość wymieszać łyżką. Ciasto powinno być konsystencji masy na placki ziemniaczane. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub mąkę. Usmażyć na rozgrzanym oleju niewielkie racuszki.
Podawać z ulubioną konfiturą lub z cukrem pudrem.
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Smacznego!