Saturday, November 2, 2024
Home / Kuchnia  / PRZEPIS: Roquefort Vernières na chutney gruszkowo-jabłkowym

PRZEPIS: Roquefort Vernières na chutney gruszkowo-jabłkowym

... z ciepłą grzanką brioche

Roquefort Vernières na chutney gruszkowo-jabłkowym z ciepłą grzanką brioche / fot. materiały prasowe

Roquefort Vernières na chutney gruszkowo-jabłkowym z ciepłą grzanką brioche / fot. materiały prasowe

SKŁADNIKI
– Ser Rocquefort Vernières
– Chutney gruszkowo-jabłkowy
         gruszka 1 szt.
         jabłko 1 szt.
         przyprawy korzenne: cynamon w lasce, goździki, anyż
         cukier 250 g
         ocet biały winny 250 ml
– Brioche (można zastąpić chałką)
– Figa

PRZYGOTOWANIE
Ocet z cukrem i przyprawami korzennymi zagotuj i zredukuj (odparuj) o ok 30%. W takim syropie duś do miękkości wcześniej obrane i pokrojone w 5-milimetrową kostkę owoce (gruszkę, jabłko).
Jeśli owoce są już miękkie a syrop nie osiągnął swojej końcowej gęstej konsystencji, należy odcedzić owoce i pozostały syrop odparowywać do właściwej konsystencji. Następnie połącz owoce z odparowanym korzennym syropem i pozostaw do wystudzenia.
Figę pokrój na cztery części, posyp lekko cukrem pudrem i zapiecz w piecu w temperaturze ok. 170 st. C przez ok 8 min.
Świetnym dodatkiem do danego deseru jest zrumieniona na maśle klarowanym grzanka z brioche. Możesz ją zastąpić chałką, której puszysty środek o złocistym kolorze godnie zastąpi wcześniej wspomniane francuskie pieczywo.

Idealnie smakuje z schłodzonym do 4-6st. Celsjusza Cydrem Lubelskim Lodowym / fot. materiały prasowe

Autor przepisu: Chef Łukasz Paluchowski, mistrz foodpairingu – La Madeleine na co dzień współpracujący z Centrum Wina

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ