
Racuchy z owocami / fot. Jennifer Pallian / Unsplash
Racuchy z owocami / fot. Jennifer Pallian / Unsplash
– Mój pierwszy zeszyt z przepisami ma już 40 lat, pożółkłe kartki, ale to jest życiowa pamiątka. Gotuję, bo lubię, a poza tym to mój obowiązek, aby nikt w domu nie chodził głodny – przeczytałyśmy w pierwszych zdaniach listu od Pani Kazimiery, Czytelniczki, której kulinarne przepisy zawróciły nam w głowach i w sercach!
SKŁADNIKI
- 4 jabłka, lub inne owoce w zależności od sezonu, tj. : jagody, rabarbar, wiśnie, śliwki,
- proszek do pieczenia, lub soda oczyszczona – pół łyżeczki,
- cukier kryształ –1 łyżeczka,
- szczypta soli
- 2 jajka,
- zsiadłe mleko, lub kefir – 2 szklanki,
- mąka pszenna –2 szklanki,
- cukier puder do posypania racuchów,
- olej słonecznikowy do smażenia,
- słodka śmietanka do polania.
PRZEPIS
Mąkę pszenną wymieszać z zsiadłym mlekiem i 2 jajkami.
Dodać cukier, proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
Dodać także obrane i pokrojone w plastry, np. jabłka, lub rozdrobnione, rozpołowione inne owoce, np. wiśnie śliwki, czy posypać jagodami.
Mieszamy to wszystko razem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu małe placki.
Potem odsączamy racuchy na papierowych serwetkach i posypujemy cukrem pudrem albo polewamy słodką śmietanką.

Kazimiera Gawlita / fot. archiwum własne
Kazimiera Gawlita: Mam 65 lat, jestem gospodynią domową, emerytką, mężatką, mam 2 dorosłych dzieci, 2 wnuków.
Mieszkam w miejscowości Ozimek koło Opola.
Lubię jeździć rowerem, zbierać jagody i grzyby, spacerować, rozwiązywać krzyżówki, oglądać seriale, tj. :„M jak miłość”czy „Na dobre i na złe”.
Lubię gotować zdrowo, a więc nie tłusto i piec różne ciasta.
Spisuję swoje przepisy kulinarne dla kolejnego pokolenia.