Home / Styl życia  / Kuchnia  / Przepis: Placuszki z rabarbarem

Przepis: Placuszki z rabarbarem

Rabarbar – deserowy król wiosny!

Rabarbar to samo zdrowie i doskonały dodatek do deserów w ciepłe dni / fot. Pixabay

Sezon na rabarbar trwa. To oryginalne warzywo robi w kuchni prawdziwą furorę ze względu na swój słodko-kwaskowy smak i uniwersalność zastosowań. Rabarbar jest doskonały do wypieków, musów czy koktajli. Znakomicie sprawdzi się także na ciepło – w delikatnych placuszkach z kwaśną śmietanką i aromatycznymi przyprawami

Deser idealny na lato! / fot. Pixabay

Deser idealny na lato! / fot. Pixabay

Różowy, bogaty w smaku rabarbar urozmaica wiosenne menu, nadaje mu lekkość i wyjątkowy, sezonowy smak. Oprócz charakterystycznych kwaskowych nut, zwraca uwagę zawartością wielu witamin (m.in. C, E i B), kwasu foliowego i soli mineralnych. Warto skorzystać z sezonu na rabarbar, by wyczarować w kuchni proste i zdrowe smakołyki.
Szybką wiosenną przekąską z rabarbarem są na przykład placuszki. Słodko – kwaskowe, złociste i chrupiące, z dodatkiem aromatycznych przypraw, zasmakują wszystkim domownikom. Idealne na lekki lunch, podwieczorek czy weekendową imprezę w ogrodzie. Pachnące cynamonem i wanilią, z oryginalnym dodatkiem w postaci Gałki muszkatołowej Appetita, skuszą wszystkich miłośników sezonowych słodkości.

Rabarbar to samo zdrowie i doskonały dodatek do deserów w ciepłe dni / fot. Pixabay

Rabarbar to samo zdrowie i doskonały dodatek do deserów w ciepłe dni / fot. Pixabay

Placuszki z rabarbarem na maślance

Składniki
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka maślanki naturalnej
– 1 szklanka wody gazowanej
– mąka
– 1 jajko
– 200 g rabarbaru
– szczypta Proszku do pieczenia Domowe Sekrety Appetita
– Cukier wanilinowy Domowe Sekrety Appetita
– szczypta Gałki muszkatołowej Appetita
– szczypta Cynamonu mielonego Appetita
– sól
– gęsta śmietana lub jogurt grecki
– olej do smażenia (np. kokosowy)

Przygotowanie
Do dużej miski wbij jajko, wsyp sól i Cukier wanilinowy Appetita. Wymieszaj. Dodaj szczyptę Proszku do pieczenia Appetita. Wlej po kolei: mleko, maślankę i wodę gazowaną. Miksuj całość. Powoli dodawaj mąkę i miksuj dalej, do uzyskania jednolitej konsystencji – właściwa powinna być lejąca, ale nie wodnista – tak, by masa powoli spływała z łyżki. Dodaj szczyptę Cynamonu mielonego i Gałki muszkatołowej Appetita. Rabarbar umyj i obierz, pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do masy naleśnikowej. Połącz łyżką wszystkie składniki. Smaż na rozgrzanym oleju kokosowym do zarumienienia. Podawaj z ze śmietaną lub jogurtem.
Smacznego!

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach