
Pizze na patyku z Ketchupem Premium bez cukru od Roleski / fot. materiały prasowe
Jeśli lubimy kulinarne fantazje na temat tego pysznego dania, możemy zamienić się w domowego pizzaiolo i spróbować przepisu na pizzę na patyku z salami
Pizza od zawsze idealnie sprawdza się zarówno jako szybka przekąska, jak i pomysł na obiad lub kolację. Jest również doskonałą opcją na posiłek na wynos – wystarczy zapakować kawałek i zjeść ze smakiem w szkole czy pracy. W pizzy wspaniałe jest to, że możemy ją przyrządzać za każdym razem zupełnie inaczej, dopasowując jej recepturę do aktualnego pomysłu i zachcianek. Połączenie słonego ze słodkim? Nie ma problemu! A może dodatek czegoś ostrego? Jak najbardziej! W domowej pizzy nie może jednak zabraknąć aromatycznych sosów, które podkręcą ulubiony smak tego dania. A gdyby podać pizzę… na patyku – z dodatkiem Keczupu Premium bez cukru od Roleski?
Zainspiruj się:
Nowa Jadłonomia: Nuggetsy z boczniaka
Przepis: pizza na patyku
Pizza na patyku to zaskakująca propozycja, którą możemy poczęstować naszych najbliższych podczas spotkań towarzyskich lub wieczornego maratonu filmowego. Zachowuje smak pizzy z salami, jednak jej sposób podania jest niecodzienny, dlatego na długo zapada w pamięci.
Pizza na patyku z ketchupem Premium od Roleski (10 porcji)
Ciasto na pizzę:
• 15g świeżych lub 7g suszonych drożdży
• 120ml ciepłej (nie gorącej) wody
• 1 łyżeczka cukru
• 200g mąki pszennej, najlepiej typu 00
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soli
Dodatki:
• 100g małych plasterków salami
• Ketchup Premium Roleski
• 1 łyżeczka suszonej bazylii
• 1 łyżeczka oregano
• semolina
• listki bazylii
Sposób przygotowania pizzy na patyku

Pizze na patyku z Ketchupem Premium bez cukru od Roleski / fot. materiały prasowe
1. Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą, cukrem i łyżką mąki. Zakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. Gdy zaczyn będzie gotowy, dodajemy pozostałą mąkę, oliwę i sól, wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odklejać się od ścianek miski. Zakrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
3. W tym czasie namaczamy patyczki do szaszłyków, by nie przypaliły się w piekarniku.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 230°C.
5. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy na oprószonym mąką blacie, wałkujemy na prosto-kąt o wymiarach około 30 x 25 cm.
6. Smarujemy całą powierzchnię ketchupem, oprószamy równomiernie ziołami. Kroimy w pasy o szerokości 3 cm. Każdy pasek składamy wzdłuż na pół.
7. Na każdy patyczek, w regularnych odstępach, nabijamy po pięć złożonych w ćwiartki plasterków salami. Oplatamy patyczki z wędliną paskami pizzy.
8. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, oprószamy semoliną.
9. Pieczemy przez około 10 minut, podajemy z ketchupem i świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!