Thursday, December 5, 2024
Home / Kuchnia  / Przepis na zupę chrzanową – idealną na Wielkanoc

Przepis na zupę chrzanową – idealną na Wielkanoc

Wielkanoc w klasycznym wydaniu?

Od święta i nie tylko / fot. materiały prasowe

Zupa chrzanowa to popularna potrawa wielkanocna. Gotowana jest na ogół na żeberkach i podawana razem z jajkami ugotowanymi na twardo oraz białą kiełbasą.

Od święta i nie tylko / fot. materiały prasowe

Zupa chrzanowa – lista składników

Zupa chrzanowaskładniki niezbędne do jej przygotowania:

-łyżka masła,

-jedna cebula,

-ząbek czosnku,

-200 gram wędzonych żeberek bądź wędzonych kości wieprzowych,

-4-5 ziemniaków,

-1,5 litra bulionu warzywnego,

-kilka surowych białych kiełbas,

-łyżka suszonego majeranku,

-100 ml kwaśnej śmietany,

-2 łyżeczki chrzanu.

Do podania: szczypiorek oraz jajka ugotowane na twardo.

Zupa chrzanowa – przepis jak ją przyrządzić krok po kroku

fot. m

fot. materiały prasowe

1.Należy przygotować garnek z grubym dnem i zeszklić w nim na maśle pokrojoną wcześniej w drobną kostkę cebulę. Potem do całości należy dodać starty czosnek, a następnie całość wymieszać i chwilę podsmażyć, często mieszając.

2.Do podsmażonych składników trzeba wlać gorący bulion, a następnie dodać wędzone żeberka lub kości wieprzowe i zagotować.

3.Potem do garnka należy wrzucić pokrojone i obrane wcześniej ziemniaki. Do bulionu powinna także trafić opłukana pod bieżącą wodą biała kiełbasa (w całości) i suszony majeranek

4.Całość trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Gotowanie powinno trwać do momentu, aż ziemniaki nie zrobią się miękkie

5.Na samym końcu do zupy dodaje się chrzan i po zagotowaniu odstawia się ją z ognia

6.Zupę trzeba również zaprawić kwaśną śmietaną, ale stopniowo. Wcześniej warto rozcieńczyć ją kilkoma łyżkami zupy

7.Przygotowaną w ten sposób zupę chrzanową podaje się z ugotowanymi na twardo jajkami. Można ją też posypać świeżym, siekanym szczypiorkiem

Zupa chrzanowa nie tylko na Wielkanoc

Zupa chrzanowa najczęściej jedzona jest w okolicy świąt Wielkanocnych, które nieodłącznie kojarzą się z jajkami oraz chrzanem. Podaje się ją z ugotowaną białą kiełbasą. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby tę rozgrzewającą i smaczną zupę przygotowywać również w ciągu roku.

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Daria 12 lipca, 2018

    Chrzan chzanowi nie równy – po wielu próbach i testach wybieram zawsze albo ten domowy, z ogrodu babci albo ten od Krakusa w słoiczku z wyczuwalnymi wiórkami chrzanu.

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ