Home / Styl życia  / Kuchnia  / SAMOSA! Przepis na wyśmienite samosy

SAMOSA! Przepis na wyśmienite samosy

Samosa, inaczej pierożek z nadzieniem z warzyw to najpopularniejsze danie indyjskie. Podobno można je przyrządzać na tysiąc sposobów, ja znam jeden – za to wyśmienity, zaczerpnięty z książki Kuchnia Kryszny

Samosa, inaczej pierożek z nadzieniem z warzyw to najpopularniejsze danie indyjskie. Podobno można je przyrządzać na tysiąc sposobów, ja znam jeden – za to wyśmienity, zaczerpnięty z książki Kuchnia Kryszny

Samosa, inaczej pierożek z nadzieniem z warzyw to najpopularniejsze danie indyjskie. Podobno można je przyrządzać na tysiąc sposobów, ja znam jeden – za to wyśmienity, zaczerpnięty z książki Kuchnia Kryszny. Więc jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zrobić samosy to zapraszam do spróbowania

Samosa, inaczej pierożek z nadzieniem z warzyw to najpopularniejsze danie indyjskie. Podobno można je przyrządzać na tysiąc sposobów, ja znam jeden – za to wyśmienity, zaczerpnięty z książki Kuchnia Kryszny

UWAGA – aby zrobić samosy musisz mieć odpowiednie przyprawy (np. kminek indyjski, asafetida, kolendra, kozieradka). Ja kupuję je w Sklepiku Naturalnym w Krakowie. Jeśli nie dostaniesz nigdzie asafetidy to się nie przejmuj. Ale pozostałe musisz mieć, aby uzyskać ten niepowtarzalny smak, z którego samosy słyną. Uważaj, żeby nie przesadzić z przyprawami, jak nie jesteś pewna lepiej daj mniej niż więcej (bo np. kozieradka jest gorzka, więc nie można jej dać za dużo, ja używam mielonej i wolę taką niż w nasionach)

ł = łyżeczka mała; Ł = łyżka duża

Składniki na ciasto:

– 400 g białej mąki
– ½ ł soli
– 100 g stopionego masła lub ghee
– 150 ml zimnej wody

Składniki na nadzienie:

– 2 – 3 średniej wielkości ziemniaki
– ½ kalafiora
– 200 g groszku (w oryginalnym przepisie świeżego, ja używam mrożonego)
– 4 Ł ghee lub oleju roślinnego
– 1 ł kminku indyjskiego (nasiona)
– ½ ł nasion kozieradki
– ½ ł startego świeżego imbiru
– 1 ł kurkumy
– ½ ł mielonej kolendry
– ¼ ł asafetidy
– ¼ ł mielonych goździków
– ½ ł mielonego cynamonu
– 2 ł soli
– ¼ ł pieprzu ghee lub olej do smażenia

Przygotowanie ciasta:

W misce wymieszać mąkę z solą i roztopionym ghee lub masłem tak, by powstała kruszonka. Powoli wlewać wodę i wyrobić ciasto. Zagniatać energicznie przez 5 minut, aż będzie gładkie i miękkie, lecz nie będzie przyklejało się do rąk. Z gotowego ciasta ulepić kulę, spryskać kilkoma kroplami wody i przykryć wilgotną ściereczką na czas przygotowania nadzienia.

Przygotowanie nadzienia:

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Kalafior zetrzeć na tarce z największymi otworami lub podzielić na maleńkie różyczki. Groszek ugotować, odsączyć i odstawić. Na dużej patelni rozgrzać ghee lub olej. Wrzucić do niego kminek. Kiedy się zabrązowi, dodać kozieradkę, a następnie starty imbir i pozostałe przyprawy [uwaga – jeśli ktoś robi to po raz pierwszy niech przygotuje sobie odmierzone przyprawy na spodku] Po kilku sekundach wrzucić drobno pokrojone ziemniaki; mieszając smażyć przez 3 – 4 minuty, po czym dodać kalafior. Smażyć przez następne 3 – 4 minuty. Dodać 2 łyżki wody, przykryć i gotować przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie (uważać, aby ich nie przypalić). Wymieszać je z groszkiem, doprawić solą i pieprzem i rozłożyć na większej powierzchni, aby stygły w czasie, gdy będzie wałkowane ciasto. [uwaga – wprowadziłam tu do przepisu niewielka modyfikację – ugniatam farsz widelcem, taki rozgnieciony… lepiej mi smakuje]

Wykonanie samos:

Posypać stolnicę mąką. Z ciasta ulepić 10 kulek. Rozwałkować każdą kulkę na placuszek o średnicy 15 cm, a następnie przekroić każdy z nich na połowę. Posmarować wodą prosty brzeg każdej połowy od środka do jednego z końców. Zebrać dwa końce prostego brzegu razem i ulepić stożek. Mocno przycisnąć suchy brzeg do nawilżonego, by wzmocnić „szew”. Wypełnić 2/3 stożka nadzieniem. Następnie zamknąć otwór przyciskając brzeg palcami i fałdując go.

Z ciasta ulep 10 kulek. Rozwałkuj każdą kulkę na placuszek o średnicy 15 cm, a następnie przekrój każdy z nich na połowę

Z ciasta ulep 10 kulek. Rozwałkuj każdą kulkę na placuszek o średnicy 15 cm, a następnie przekrój każdy z nich na połowę

Posmaruj wodą prosty brzeg każdej połowy od środka do jednego z końców. Zbierz dwa końce prostego brzegu razem i ulep stożek. Mocno przyciśnij suchy brzeg do nawilżonego, by wzmocnić „szew”

Posmaruj wodą prosty brzeg każdej połowy od środka do jednego z końców. Zbierz dwa końce prostego brzegu razem i ulep stożek. Mocno przyciśnij suchy brzeg do nawilżonego, by wzmocnić „szew”

Wypełnij 2/3 stożka nadzieniem. Następnie zamknij otwór przyciskając brzeg palcami i fałdując go

Wypełnij 2/3 stożka nadzieniem. Następnie zamknij otwór przyciskając brzeg palcami i fałdując go

[uwaga – jeszcze jedna moja modyfikacja; samosy w tym przepisie są dość duże, ostatnio zaczęłam robić je dwa razy mniejsze, czyli zamiast 10 kulek robię 20, a z każdej z nich wychodzą dwie samosy, czyli mam łącznie 40 małych samos; takie małe samosy wygodniej się smaży]

Smażenie samos:

Na średnim ogniu w dużym garnku rozgrzać tłuszcz. (Tłuszczu powinno być tyle, by samosy mogły w nim swobodnie pływać.) Smażyć po kilka samos na raz (tyle, ile zmieści się na powierzchni w jednej warstwie) przez ok. 10 minut, przewracając często, aż obie strony będą złotobrązowe. Wyjąć z tłuszczu i odsączyć.

Czas przygotowania, gotowania i smażenia: ok. 1,5 h

Samosy można jeść na ciepło i na zimno. Są doskonałe jako przekąski. Ostatnio jadam je z czatnejem jabłkowym (przepis podam innym razem). Wyśmienite.

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach