Monday, November 4, 2024
Home / Kuchnia  / Rozgrzej się jesienną przekąską!

Rozgrzej się jesienną przekąską!

Mamy pomysł na ciepłą przekąskę. Przepis na placuszek mięsny z chlebkiem Tovago.

fot. materiał prasowy

Gorące i słoneczne lato pozostaje już tylko w naszych wspomnieniach. I choć październikowe słoty nie nastrajają zbyt optymistycznie, jesień na talerzu wcale nie musi być nudna. Pełne kolorów, aromatyczne i ciepłe przekąski z chlebkami Tovago, będą jak kulinarny promień słońca nawet w najbardziej ponury dzień!

Pełnoziarniste chlebki Tovago miej zawsze w kuchennej szafce – na długo zachowują swoją świeżość i przydadzą się w każdej „awaryjnej” sytuacji, gdy pojawi się ochota na mały posiłek. A jak wiadomo, ponurą jesienią warto od czasu do czasu rozpieścić zmysły i poprawić sobie humor smakowitą przekąską!

fot. materiał prasowy

fot. materiał prasowy

Przepis na placuszek mięsny z chlebkiem Tovago

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
4 kromki żytnich chlebków Tovago
250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
Pół czerwonej papryki
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 ziemniak
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
200 ml jogurtu greckiego
Mielona kolendra
Liście świeżej bazylii
Kilka pomidorków koktajlowych
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Czerwoną paprykę pokrój w kosteczkę. Ziemniak obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj mięso mielone z warzywami, jajkiem, tartą bułką, natka pietruszki i przyprawami. Z mięsa uformuj podłużne klopsiki i smaż na rozgrzanym oleju. Przygotuj sos czosnkowy przez wymieszanie jogurtu greckiego z rozgniecionym ząbkiem czosnku i posiekaną bazylią. Na chlebek Tovago nałóż sos czosnkowy, a na nim placuszek mięsno-warzywny. Na mięsie ułóż przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.

Smacznego!

(źródło:mp)
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ