Rozgrzej się jesienną przekąską!
Mamy pomysł na ciepłą przekąskę. Przepis na placuszek mięsny z chlebkiem Tovago.
Gorące i słoneczne lato pozostaje już tylko w naszych wspomnieniach. I choć październikowe słoty nie nastrajają zbyt optymistycznie, jesień na talerzu wcale nie musi być nudna. Pełne kolorów, aromatyczne i ciepłe przekąski z chlebkami Tovago, będą jak kulinarny promień słońca nawet w najbardziej ponury dzień!
Pełnoziarniste chlebki Tovago miej zawsze w kuchennej szafce – na długo zachowują swoją świeżość i przydadzą się w każdej „awaryjnej” sytuacji, gdy pojawi się ochota na mały posiłek. A jak wiadomo, ponurą jesienią warto od czasu do czasu rozpieścić zmysły i poprawić sobie humor smakowitą przekąską!
Przepis na placuszek mięsny z chlebkiem Tovago
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
4 kromki żytnich chlebków Tovago
250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
Pół czerwonej papryki
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 ziemniak
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
200 ml jogurtu greckiego
Mielona kolendra
Liście świeżej bazylii
Kilka pomidorków koktajlowych
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Czerwoną paprykę pokrój w kosteczkę. Ziemniak obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj mięso mielone z warzywami, jajkiem, tartą bułką, natka pietruszki i przyprawami. Z mięsa uformuj podłużne klopsiki i smaż na rozgrzanym oleju. Przygotuj sos czosnkowy przez wymieszanie jogurtu greckiego z rozgniecionym ząbkiem czosnku i posiekaną bazylią. Na chlebek Tovago nałóż sos czosnkowy, a na nim placuszek mięsno-warzywny. Na mięsie ułóż przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Smacznego!