Thursday, September 12, 2024
Home / Kuchnia  / Przepis na… orzeźwiający podwieczorek

Przepis na… orzeźwiający podwieczorek

Prosty i szybki sposób na efektowne galaretki. Skusicie się?

Retro galaretka/ fot. materiały prasowe

Lekkie słodkości są idealnym pomysłem na letni podwieczorek. Świetnie sprawdzi się szybki i prosty w wykonaniu deser z owocami w roli głównej. Klasyczna Retro galaretka z owocami i bitą śmietaną lub kwaskowa Galaretka z musem z czerwonych porzeczek oczaruje domowników i gości. Orzeźwiające propozycje zachwycają zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem. Przygotuj je dla siebie i bliskich… ot tak… prosto z serca

Retro galaretka/ fot. materiały prasowe

Retro galaretka/ fot. materiały prasowe

Retro galaretka z owocami lata i bitą śmietaną

Przepyszna galaretka/ fot. materiały prasowe

Przepyszna galaretka/ fot. materiały prasowe

Składniki:
1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta
2 łyżeczki żelatyny Delecta
200 g truskawek
200 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki posypki Decorada maczek truskawkowy Delecta
sezonowe owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Rozpuść galaretkę w wodzie i dodaj do niej 2 łyżeczki żelatyny. Przekrój na połówki umyte truskawki i włóż je do silikonowych lub ceramicznych foremek (warto wcześniej wysmarować je delikatnie oliwą). Owoce zalej galaretką i odstaw do lodówki na kilka godzin.
2. Przed podaniem deseru ubij na sztywno śmietanę. Gotowe galaretki wyjmij z foremek, udekoruj bitą śmietaną, sezonowymi owocami i maczkiem truskawkowym.

Galaretka z musem z czerwonych porzeczek

Galaretka z musem/ fot. materiały prasowe

Galaretka z musem/ fot. materiały prasowe

Składniki:
1,5 łyżeczki żelatyny Delecta
300 g czerwonych porzeczek
250 g schłodzonej kremówki
3 łyżeczki cukru
1 opakowanie posypki Decorada kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta
1 opakowanie galaretki wiśniowej Delecta

Sposób przygotowania:
1. Galaretkę dokładnie wymieszaj w 350 ml wrzącej wody. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody, odłóż do napęcznienia, po czym rozpuść podgrzewając ją na małym ogniu (uważaj, aby żelatyna się nie zagotowała). Następnie połącz oba składniki.
2. Zblenduj porzeczki i przecedź je przez sitko. Tak przygotowany przecier dodaj do rozpuszczonej galaretki. Przygotuj filiżanki lub kokilki i wysmaruj ich wnętrze odrobiną oliwy. Przelej galaretkę do naczynek i odstaw do stężenia na kilka godzin.
3. Śmietanę ubij z cukrem. Stężałą galaretkę przełóż do pucharków, udekoruj bitą śmietaną, gałązkami porzeczek i ulubioną posypką.

Galaretka z musem z czerwonych/ fot. materiały prasowe

Galaretka z musem z czerwonych porzeczek/ fot. materiały prasowe

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ