Twój świąteczny stół co roku wygląda podobnie? Spróbuj odświeżyć go i nadać mu niepowtarzalności za pomocą kilku drobnych tricków
Gdy zbliża się świąteczny czas, z kilkutygodniowym, a nawet kilkumiesięcznym wyprzedzeniem zaczynamy zastanawiać się nad tym, co podamy na świąteczny stół i jak go ozdobimy. Często jednak wychodzi nam podobnie, jak w poprzednich latach. Gotujemy te same dania, bo przecież nawiązują do tradycji i używamy zeszłorocznych dekoracji, które przeleżały tyle miesięcy w pudełku, oczekując na swoje kolejne pięć minut.
Zmiana świątecznych rytuałów i przyzwyczajeń nie musi iść w parze z rewolucją. Wystarczy wymienić kilka drobiazgów z tej całej świątecznej „układanki”, by nieco ją „odkurzyć”.
W pierwszej kolejności warto przestudiować świąteczne menu. To świetne pole do wprowadzania odświeżających zmian. Tradycyjny barszcz i pierogi to symbol Wigilii, ale czemu by nie podać na deser lekkiego piernika z kaszy jaglanej, zamiast tego tradycyjnego? Kasza jaglana jest lekkostrawna, a przy tym bogata w witaminy i składniki odżywcze, dlatego warto wprowadzić ją na świąteczny stół. Podana w formie piernika wprowadzi element zaskoczenia i być może zyska nowych fanów wśród domowników.
Tradycyjny karp w galarecie na pewno przywodzi na myśl wspomnienia świąt z dzieciństwa, jednak nasze dzieci niechętnie już na niego patrzą. Może warto przygotować im rybę w sposób, który będzie dla nich atrakcyjny? Z owego karpia możemy przecież upiec zgrabne paluszki rybne: wystarczy zmielić mięso ryby, dodać sok z cytryny, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Z powstałej masy uformować paluszki, opanierować i usmażyć. Dziecięcy zachwyt gwarantowany!
Kiedy menu mamy już opracowane, możemy zaplanować dekoracje. Świąteczne gałązki, szyszki czy pomarańcze to nieodzowne elementy, które tworzą nam wyjątkowy klimat, więc warto z nich rezygnować Jak zatem sprawić by odrobinę zmienić scenariusz? Nietypowe elementy zastawy stołowej będą tu strzałem w dziesiątkę. Wyobraźmy sobie wazę ze świątecznym barszczem, z której filuternie wystaje „głowa” chochelki w kształcie zabawnego potworka. Na półmiskach z przekąskami prężą swe grzbiety „ koty” – ozdobne widelczyki, zaś z talerzy położonych na miejscach dla dzieci uśmiechają się przyjaźnie zabawne buźki. Możliwości jest wiele, tylko wyobraźnia jest limitem!
Kiedy wprowadzimy kilka drobnych modyfikacji do tradycyjnego scenariusza świątecznego, wybijemy się z utartych schematów i być może dzięki temu odkryjemy na nowo magię Świąt.
Te i inne nietypowe akcesoria kuchenne można znaleźć w sklepie internetowym RadosnaKuchnia.pl