Jedną z najdroższych jagodzianek w Polsce kupisz w warszawskiej cukierni Magdy Gessler „Słodki Słony”. Chociaż to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, jej cena to aż 31 zł. Nie każdy może sobie pozwolić na taki luksus, a polskich jagodzianek nigdy za wiele. Jak zrobić jagodzianki samodzielnie w oparciu o tradycyjny przepis? Jagodzianki idealne charakteryzują się delikatnym drożdżowym ciastem wypełnionym po brzegi jagodami. Poznaj prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki tradycyjne oraz szybkie przepisy na jagodzianki
Skąd się wzięła jagodzianka?
W 2023 roku redaktorzy brytyjskiego „The Guardian” wyróżnili polskie jagodzianki, uznając je za jedną z najsmaczniejszych rzeczy na świecie, jakie mieli okazję zjeść w minionym roku. Jagodzianki są naszym przysmakiem regionalnym. Najpopularniejsze są jagodzianki augustowskie i olsztyneckie, które znajdują się na liście regionalnych produktów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Najpyszniejsze jagodzianki powstają w sezonie na świeże jagody. W Polsce sezon jagodowy rozpoczyna się już w połowie czerwca, jednak to lipiec uznaje się za początek sezonu. 2 lipca kojarzy się z jagodami. Tego dnia przypadają imieniny Jagody, a w chrześcijaństwie do lat 60. obchodzono wtedy kościelne święto Matki Boskiej Jagodnej. Z powodzeniem można nazwać 2 lipca dniem jagodzianki. Tak uczyniła dziennikarka kulinarna Basia Starecka, która zachęca, by celebrować go, rozkoszując się smakiem tego polskiego wypieku.
Jagodzianki z kruszonką – prosty przepis
Jagodzianki to smak lata. Wielu kojarzą się z wakacjami u babci, która częstowała puszystymi bułeczkami. Chrupiąca kruszonka i rozpływające się w ustach jagody pozwalają odżyć wspomnieniom i sprawiają, że ślinka cieknie już na samą myśl.
Kosztowanie jest jedną z najprzyjemniejszych rzeczy związanych z wypiekami. Jednak w przypadku jagodzianek cały proces twórczy jest ekscytującym doświadczeniem. Własnoręczny zbiór jagód, „lepienie” bułeczek i na koniec przyozdabianie ich kruszonką. Świadomość wykonania puszystych jagodzianek od początku do końca, a później ich degustacja to satysfakcja gwarantowana. Jak zrobić doskonałe jagodzianki z kruszonką? Poznaj przepis na jagodzianki z kruszonką, jak u babci
Jagodzianki z kruszonką – przepis na jagodzianki wg koła gospodyń wiejskich z Jaworzna
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 400 g jagód
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżka cukru
- szczypta soli
- dodatkowo lukier cytrynowy i kruszonka
Sposób przygotowania:
- Jagody przesyp do miski i wymieszaj cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.
- Do drugiej miski wsyp mąkę, 2 łyżki cukru i pokruszone drożdże. Wlej mleko i wymieszaj. Następnie odstaw ciasto do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętego ciasta wsyp 2 łyżki cukru i szczyptę soli. Wlej roztrzepane jajka i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut.
- Z ciasta uformuj z wałki i podziel na porcje. Każdy wałek rozpłaszcz i nałóż na niego po 1 łyżeczce jagód. Zlep ciasto, formując bułeczki.
- Ułóż bułeczki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
- Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piecz około 25 minut. W międzyczasie przygotuj lukier cytrynowy.
- Blachę wyjmij z piekarnika i odstaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie skrop lukrem.
Przepis na prosty lukier cytrynowy
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Cukier puder przesiej do miski. Dodaj sok z cytryny i dokładnie utrzyj łyżką, aż powstanie gładka i jednolita masa.
Szybki przepis na kruszonkę
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g miękkiego masła
Sposób przygotowania:
Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem na jednolitą masę. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj rękami, aż powstaną okruchy.
Może cię zainteresuje:
PRZEPIS: Ciasteczka w kształcie torebki herbacianej
Jak zrobić dobre ciasto na jagodzianki?
Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe powinno być plastyczne i elastyczne. Jeśli palec się zapada, należy dodać mąkę, gdy jest bardzo zbite i twarde, dodaj mleka. Ciasto na jagodzianki powinno być puszyste i delikatne. Najlepiej wyrabiać je ręcznie, nawet do 20 minut. Wtedy uzyska odpowiednią strukturę i będzie wspaniale rosło. W tradycyjnych przepisach na jagodzianki ciasto ma gładką, nieklejącą się konsystencję. Dzielimy je na równe części i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie każdą część rozwałkowujemy na cieniutki placuszek. Całą kwintesencją jagodzianki jest jej wypełnienie, a ciasto jest tylko smacznym „opakowaniem”. W procesie tworzenia jagodzianek placuszek obficie wypełnia się jagodami, a jego krawędzie skleja się, jak pieroga w taki sposób, by doskonale schować zawartość „prezentu”.
Jak zrobić ciasto drożdżowe na jagodzianki?
To, jak zrobić ciasto na jagodzianki, zależy od przepisu i regionu. Szkół wyrobu drożdżowego ciasta jest co najmniej kilka. Jedna mówi o dojrzewaniu ciasta w lodówce przez całą noc, inna, by pozostawić je w ciepłym, miejscu na 1,5-2 godziny. Bloger, autor książek kucharskich i wieloplatformowy twórca internetowy Michał Korkosz, znany pod pseudonimem „Rozkoszny” przygotował swój przepis na jagodzianki.
Rozkoszny wyrobione ciasto drożdżowe na jagodzianki pozostawia do wyrośnięcia i dojrzenia w lodówce. „Proces wydłużonej fermentacji w niskiej temperaturze, sprawi, że później jagodzianki zachowają świeżość dłużej do 3-4 dni. Takie jagodzianki będą też zdrowsze i smaczniejsze” – informuje.
Agata Stankiewicz, czyli Sugarlady – youtuberka i finalistka programu „Bake Off – Ale Ciacho” wykorzystuje w swoich wypiekach drożdżowych dalekowschodnią technikę tangzhong. Metoda ta polega na dodaniu do ciasta zasmażki z mąki i wody, znanej pod tą nazwą.
„Wszystkie ciasta drożdżowe robię na tej zasmażce, bo dzięki niej są pulchne, puszyste i długo utrzymują świeżość” – mówi Sugarlady. 100 g wody mieszamy z 20 g mąki pszennej tak, by pozbyć się grudek i podgrzewamy, cały czas mieszając aż do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji kisielobudyniu. Ostudzony tangzhong dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto.
Przepis na jagodzianki wg Sugarlady znajdziesz w jej mediach społecznościowych i na Youtube.
Jagodzianki z borówkami amerykańskimi
Najbardziej znaną alternatywą polskich wildberry buns są jagodzianki z borówkami. Przepis na jagodzianki z borówkami nie różni się prawie niczym od tradycyjnych polskich przepisów. Jedyną różnicą jest wypełnienie. Nasze polskie jagody leśne, czyli borówkę czarną zastępuje się borówkami amerykańskimi. Borówka czarna jest mniej popularna niż jej łatwo dostępna kuzynka z Ameryki, dlatego przepisy na jagodzianki z borówkami amerykańskimi obiegły już cały świat i ukazały się w różnych odsłonach. Teraz każdy może cieszyć się smakiem jagodzianek albo raczej „borówczanek”.
Tradycyjne augustowskie jagodzianki – przepis z borówkami
W wywiadzie dla Radia Białystok Polikarp Augustyniak mistrz cukiernictwa z Augustowa udostępnił swój tradycyjny przepis na jagodzianki. Zaznaczył, że jako wypełnienie bułeczek można użyć każdego dowolnego owocu.
Składniki:
- rozczyn (cukier, mąka, świeże drożdże)
- 4 żółtka
- jajko do posmarowania bułeczek
- 0,5 kg mąki pszennej
- 50 g cukru
- 75 g roztopionego i ostudzonego masła i margaryny
- szczypta soli
- do smaku skórka pomarańczowa
- 500 g jagód, borówek lub innych owoców i kilka łyżek cukru
Sposób przygotowania:
- Przygotuj rozczyn, mieszając łyżeczkę cukru, 1/4 kostki świeżych drożdży i 4 łyżki mąki w szklance ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
- Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj żółtka roztrzepane z cukrem, sól i mieloną skórkę pomarańczy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dodaj roztopiony tłuszcz i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto powinno być dość rzadkie.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.
- Gotowe ciasto wyłóż na stół podsypany mąką i podziel na kulki. Następnie rozwałkuj na placuszki o średnicy około 7 cm.
- Na każdy placuszek nałóż jagody wymieszane z cukrem, sklej pierożki i formuj podłużne bułeczki.
- Układaj bułeczki na papierze do pieczenia i odłóż w ciepłe miejsce na pół godziny do zwiększenia objętości. Potem posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
- Piecz bułeczki w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut, do zarumienienia.
Sprawdź koniecznie:
Moda na muffinki – sprawdzone przepisy na pyszne babeczki
Wegańskie jagodzianki z borówkami z kruszonką
Jagodzianki z ciasta francuskiego z budyniem
Jeśli potrzebujesz szybkiego deseru jagodzianki z ciasta francuskiego to strzał w dziesiątkę! Jagodzianki z ciasta francuskiego to prosty przepis, którego wykonanie zajmie ci nie więcej niż 30 minut. Najbardziej skomplikowaną częścią tego przepisu będzie zrobienie budyniu. Przepis pochodzi z bloga zdrowow15minut, a jego autorką jest Marta Maciurzyńska.
Przepis na jagodzianki z ciasta francuskiego z budyniem
Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego
- ok. 200 g jagód + łyżka ksylitolu
- budyń śmietankowy
- roztrzepane jajko
- cynamon do posypania
Sposób przygotowania:
- Przyrządź budyń zgodnie z instrukcją, dodając ok. 50 ml mleka mniej, niż wskazano na opakowaniu. Dosłódź łyżką ksylitolu.
- Połącz jagody z ksylitolem.
- Podziel arkusz ciasta francuskiego na 6 kwadratów.
- Na każdy kwadrat nałóż po 1-2 łyżki budyniu oraz łyżkę jagód. Rogi połącz ze sobą do środka.
- Każdą jagodziankę posmaruj jajkiem i posyp cynamonem.
- Piecz około 15 minut w nagrzanym do 210 stopni piekarniku opcja góra-dół.
Szybkie jagodzianki bez wyrastania – przepis na ekspresowe jagodzianki
Szybkie jagodzianki bez wyrastania – przepis
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 50 ml oleju
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- jagody (tyle, ile uda ci się uzbierać) + cukier puder do smaku + mąka
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj jogurt naturalny, olej i jajko. Następnie dodaj proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i sok z cytryny i wymieszaj ponownie. Na koniec dodaj przesianą mąkę i wymieszaj dokładnie.
- Całość wyrabiaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- W małej miseczce wymieszaj jagody z cukrem pudrem i łyżką mąki.
- Formuj z ciasta niewielkie bułeczki. Lekko je spłaszcz i połóż na środku porcję jagód. Następnie dobrze zaklej ciasto, by sok z jagód nie wypłynął i posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem
- Piecz bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.