Przepis na dżem truskawkowy z wanilią
[caption id="attachment_33719" align="alignnone" width="350" caption="Zamiast zastanawiać się czy truskawki są kaloryczne weź sezon truskawkowy za rogi - oto bardzo kuszący przepis na dżem truskawkowy z wanilią"][/caption] Zamiast zastanawiać się czy truskawki są kaloryczne weź sezon truskawkowy

przepis na dzem truskawkowy

Zamiast zastanawiać się czy truskawki są kaloryczne weź sezon truskawkowy za rogi - oto bardzo kuszący przepis na dżem truskawkowy z wanilią
Zamiast zastanawiać się czy truskawki są kaloryczne weź sezon truskawkowy za rogi – oto bardzo kuszący przepis na dżem truskawkowy z wanilią…
Hitem Internetu jest autentyczna seria dżemu z etykietą: dżem truskawkowy o smaku malinowym. Ale poważnie – jeżeli po skosztowaniu sklepowej marmolady masz wątpliwości czy truskawka to owoc, zainwestuj w dżem własnej produkcji. I martw się o to, czy to trudne, czasochłonne, ile w tym roku kosztują truskawki i dlaczego są drogie i tak kaloryczne.
Truskawki to cenne źródło witaminy C, które zaklęte w słoiku przypomni zimą słoneczne lato… O ile oczywiście dotrwa do zimy, bo lekka nuta wanilii i aromat truskawek są tak intensywne, że nęcą na pokuszenie i sprawiają, że pyszny mus znika w mig! A poza tym, sceptycy, jedna porcja truskawek to tylko 29,00 kcal (wartość energetyczna w przybliżeniu na 100 g truskawek). Brzmi pięknie, prawda?
Składniki :
1 kg mrożonych truskawek
1 kg cukru
cukier waniliowy
laska wanilii
1 cytryna
Jak zrobić dżem truskawkowo-waniliowy:
Truskawki należy opłukać, usunąć szypułki i umieścić w dużym garnku. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy i dusić na małym ogniu. Laskę wanilii przeciąć na pół, wyciągnąć miąższ (czarne ziarenka) i dodać do gotujących się truskawek.
Po zagotowaniu masy dusić przez kilka minut i dodać sok z cytryny, odszumować. Gotować przez kolejne 15 minut – 25 minut, aż zgęstnieje.
Gotowy dżem truskawkowy przelewamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych i gorących słoików. Zakręcamy i natychmiast wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120°C na około 20 minut. Po tym czasie można wyłączyć piekarnik, poczekać aż słoiki spokojnie wystygną.
Redakcja portalu Miasto Kobiet życzy wszystkim łasuchom smacznego!
Piotrek 10 czerwca, 2016
Ciekawy przepis,sezon na truskawki w końcu nastąpił! Jak się nie chce robić polecam dżem z firmy Gomar z Pińczowa, bardzo smaczny bez konserwantów!