Milky Way
Ciasto Milky Way to słodka alternatywa dla mlecznego sloganu: PIJ MLEKO, BĘDZIESZ WIELKI
Ciasto Milky Way to słodka alternatywa dla mlecznego sloganu: PIJ MLEKO, BĘDZIESZ WIELKI.
Jedz ciasto, będziesz… cóż, nawet kosmiczna ilość białka względem tłuszczy i cukrów nie zmienia faktu, że to deser bardzo kaloryczny. Zanim jednak definitywnie zarzucicie gwiezdną drogę, musicie skusić się choć na jeden kawałek. Bo Milky Way to istne ptasie mleczko. Magic?
Składniki:
Ciasto na biszkopt
– 6 jajek
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka mąki pszennej
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mleczne nadzienie
– ½ szklanki mleka
– ¾ szklanki cukru
– 25 dag margaryny
– 2 opakowania cukru waniliowego
– 2 szklanki mleka w proszku (nie może być granulowane)
Polewa
– pół tabliczki mlecznej czekolady
– 5 łyżek mleka
Ciasto na biszkopt:
Ubić białka, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, kakao i łyżkę oleju. Wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
Mleczne nadzienie:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.
Przełożyć biszkopt kremem.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mleko i polać wierzch ciasta.
Ciasto schłodzić w lodówce.