Wednesday, April 14, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / PRZEPIS: Mikołajkowe krówki ze śliwkami i solą morską

PRZEPIS: Mikołajkowe krówki ze śliwkami i solą morską

Mamy plan B na Mikołajki!

Krówki (polskie cukierki), to smakołyk pamiętany z dzieciństwa / fot. materiały prasowe

Krówki (polskie cukierki), to smakołyk pamiętany z dzieciństwa – wciąż wielu dorosłych ma do nich słabość. To małe co nieco może być doskonałym pomysłem na jadalny prezent dla najbliższych z okazji zbliżających się Mikołajek

Krówki (polskie cukierki), to smakołyk pamiętany z dzieciństwa / fot. materiały prasowe

Składniki na 20 porcji:

– 2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
– 12 śliwek kalifornijskich
– 4 łyżki masła
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1 łyżeczka soli morskiej

Czas wykonania: 25 minut+czas chłodzenia
Do dekoracji:

– płatki soli morskiej

Domowe krówki ze śliwkami kalifornijskimi i solą morską / fot. materiały prasowe

Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie pokrój na drobniejsze kawałki lub paski.
Do rondelka przelej mleko skondensowane, dodaj masło, sól, Gotuj 12-15 minut na średnim ogniu. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Masa musi zgęstnieć i zmienić kolor na karmelowy. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj. Całość wylej do formy wyścielonej papierem do pieczenia, udekoruj płatkami soli. Odstaw do wystygnięcia. Zimną masę pokrój na kawałki.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach