
Krówki (polskie cukierki), to smakołyk pamiętany z dzieciństwa / fot. materiały prasowe
Krówki (polskie cukierki), to smakołyk pamiętany z dzieciństwa – wciąż wielu dorosłych ma do nich słabość. To małe co nieco może być doskonałym pomysłem na jadalny prezent dla najbliższych z okazji zbliżających się Mikołajek

Krówki (polskie cukierki), to smakołyk pamiętany z dzieciństwa / fot. materiały prasowe
Składniki na 20 porcji:
– 2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
– 12 śliwek kalifornijskich
– 4 łyżki masła
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1 łyżeczka soli morskiej
Czas wykonania: 25 minut+czas chłodzenia
Do dekoracji:
– płatki soli morskiej

Domowe krówki ze śliwkami kalifornijskimi i solą morską / fot. materiały prasowe
Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie pokrój na drobniejsze kawałki lub paski.
Do rondelka przelej mleko skondensowane, dodaj masło, sól, Gotuj 12-15 minut na średnim ogniu. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Masa musi zgęstnieć i zmienić kolor na karmelowy. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj. Całość wylej do formy wyścielonej papierem do pieczenia, udekoruj płatkami soli. Odstaw do wystygnięcia. Zimną masę pokrój na kawałki.