PRZEPIS: Lody z ogórka, melona i mięty
Niewiarygodnie niskokaloryczne wegańskie lody. Nie wierzysz? Sprawdź!
Te wspaniałe zielone lody mogłyby się też nazywać lody spa. Wyobrażam sobie, że podają mi je po relaksującym, odmładzającym masażu. Pełne subtelnej słodyczy zachwycają delikatną nutą mięty
Ponieważ niczego tu nie miksujemy, a tylko wyciskamy sok, ich konsystencja jest gładka, jednolita. Nie są gęstą pulpą, w której zginęłaby ta prosta kompozycja smaków. Konieczna niestety jest sokowirówka, gdyż miksowanie i odcedzanie składników nie dadzą pożądanej gładkości ani konsystencji. Ze względu na dużą zawartość wody ogórek ma niewiarygodne właściwości nawadniające, podobnie jak melon miodowy, a mięta ochładza i działa łagodząco na żołądek.
Przepis na 10 lodów
Składniki:
– 2 ogórki wielkości kęsa, obrane i pokrojone na kawałki
– 1 szklanka melona miodowego. obranego i oczyszczonego z pestek
– ¼ szklanki liści mięty
Przygotowanie:
Przeciskamy ogórki, miąższ melona i miętę przez sokowirówkę. Łączymy soki. Wlewamy płyn do foremek. Wkładamy patyczki. Mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.