
Ciasto marchewkowe z mascarpone / fot. Ewa Mazurkiewicz
Oto sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i polewą pomarańczową, które możesz sobie zrobić nie tylko od święta. Dzień Ciasta Marchewkowego obchodzimy 3 lutego na pamiątkę… gospodarności
Znane od Średniowiecza (cukier był drogi i trudno dostępny – w przeciwieństwie do słodkiej marchewki), szczyt popularności ciasta marchewkowego przypadł na czas drugiej wojny światowej w Wielkiej Brytanii. W latach 60. moda na niskobudżetowy deser dotarła do Stanów Zjednoczonych i trwa do dziś. I chociaż niska cena to marna reklama ciasta marchewkowego, to i tak polecamy je wszystkim fankom domowych słodkości. Wygląda świetnie i jeszcze lepiej smakuje!
Zobacz też: PRZEPIS: Tarta cytrynowa Justyny Grochowskiej-Czekaj
Ciasto marchewkowe z mascarpone
SKŁADNIKI
Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej
– 2 płaskie łyżeczki sody
– 2 łyżeczki cynamonu
– 4 jajka
– 1 szklanka jasnego brązowego cukru
– 2/3 szklanki oleju
– 2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
Krem:
– 250g serka mascarpone
– 200g śmietanki kremówki 36%
– 3-4 łyżki cukru pudru
– skórka starta z 1/2 cytryny
– 1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
– 1 budyń waniliowy bez cukru
– 1 galaretka pomarańczowa
– 500ml soku marchewkowego
– płatki kokosowe
Prosty przepis na ciasto marchewkowe
Sposób wykonania:
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą i cynamonem.
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.
3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem:
4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć.
Polewa:
6. Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.
7. Polewę gdy już stężeje można posypać płatkami kokosowymi
Ewa Mazurkiewicz (FB: Ewa Mazurkiewicz photography)