Wednesday, January 26, 2022
Home / Kuchnia  / PRZEPIS: Kr贸licze ciasto

PRZEPIS: Kr贸licze ciasto

Dzie艅 Ciasta Marchewkowego to dobry pretekst do po艂asuchowania!

ciasto marchewkowe z mascarpone i pomara艅czow膮 polew膮

Ciasto marchewkowe z mascarpone / fot. Ewa Mazurkiewicz

Oto sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i polew膮 pomara艅czow膮, kt贸re mo偶esz sobie zrobi膰 nie tylko od 艣wi臋ta. Dzie艅 Ciasta Marchewkowego obchodzimy 3 lutego na pami膮tk臋… gospodarno艣ci

 

Znane od 艢redniowiecza (cukier by艂 drogi i trudno dost臋pny 鈥 w przeciwie艅stwie do s艂odkiej marchewki), szczyt popularno艣ci ciasta marchewkowego przypad艂 na czas drugiej wojny 艣wiatowej w Wielkiej Brytanii. W latach 60. moda na niskobud偶etowy deser dotar艂a do Stan贸w Zjednoczonych i trwa do dzi艣. I chocia偶 niska cena to marna reklama ciasta marchewkowego, to i tak polecamy je wszystkim fankom domowych s艂odko艣ci. Wygl膮da 艣wietnie i jeszcze lepiej smakuje!

Zobacz te偶: PRZEPIS: Tarta cytrynowa Justyny Grochowskiej-Czekaj

Ciasto marchewkowe z mascarpone

SK艁ADNIKI
Ciasto:
鈥 2 szklanki m膮ki pszennej, u偶y艂am tortowej
鈥 2 p艂askie 艂y偶eczki sody
鈥 2 艂y偶eczki cynamonu
鈥 4 jajka
鈥 1 szklanka jasnego br膮zowego cukru
鈥 2/3 szklanki oleju
鈥 2 szklanki marchewki starej na ma艂ych oczkach

Krem:
鈥 250g serka mascarpone
鈥 200g 艣mietanki krem贸wki 36%
鈥 3-4 艂y偶ki cukru pudru
鈥 sk贸rka starta z 1/2 cytryny
鈥 1 艂y偶ka soku z cytryny

Polewa:
鈥 1 budy艅 waniliowy bez cukru
鈥 1 galaretka pomara艅czowa
鈥 500ml soku marchewkowego
鈥 p艂atki kokosowe

Prosty przepis na ciasto marchewkowe

Spos贸b wykonania:

10 lutego 鈥 Dzie艅 Ciasta Marchewkowego / fot. Ewa Mazurkiewicz

3 lutego 鈥 Dzie艅 Ciasta Marchewkowego / fot. Ewa Mazurkiewicz (www.ewamazurkiewicz.pl)

Ciasto:
1. M膮k臋 przesia膰 i wymiesza膰 z sod膮 i cynamonem.
2. Jajka ubi膰 z cukrem na puszyst膮, kremow膮 mas臋 mikserem ustawionym na najwy偶sze obroty. Zmniejszy膰 obroty miksera na 艣rednie i ci膮gle miksuj膮c, dodawa膰 na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 m膮ki.
3. Marchewk臋 os膮czy膰 i doda膰 j膮 do ciasta, wymiesza膰 艂y偶k膮. Ciasto prze艂o偶y膰 do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Wyr贸wna膰 i wstawi膰 do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180掳C na funkcji g贸ra-d贸艂 przez oko艂o 45-50 minut. Piek艂am na najni偶szym poziomie piekarnika. Po wyj臋ciu z piekarnika odstawi膰 do ca艂kowitego ostygni臋cia.
Nast臋pnie przekroi膰 je w poziomie na p贸艂 i jedn膮 cze艣膰 ciasta w艂o偶y膰 z powrotem do blaszki.

Krem:
4. 艢mietank臋 krem贸wk臋 ubi膰 na sztywno z cukrem pudrem. Doda膰 do niej serek, sk贸rk臋 z cytryny, sok i wymiesza膰 mikserem na 艣rednich obrotach do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
5. Na ciasto w blaszce wy艂o偶y膰 krem i przykry膰 go drug膮 po艂ow膮 ciasta, lekko docisn膮膰.

Polewa:
6. Na soku marchewkowym ugotowa膰 budy艅. Kiedy budy艅 si臋 zagotuje, zdj膮膰 go z ognia i doda膰 do niego galaretk臋 w proszku, wymiesza膰, a偶 galaretka si臋 rozpu艣ci. Polew臋 odstawi膰 do przestygni臋cia na oko艂o 15-20 minut.
Ciep艂膮 plew臋 wyla膰 na wierzch ciasta i odstawi膰 je na par臋 godzin, a偶 polewa st臋偶eje.
7. Polew臋 gdy ju偶 st臋偶eje mo偶na posypa膰 p艂atkami kokosowymi

Ewa Mazurkiewicz (FB: Ewa Mazurkiewicz photography)

 

Oce艅 artyku艂
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chc臋 by膰 informowany/a o odpowiedziach