Friday, September 20, 2024
Home / Kuchnia  / PRZEPIS: krem z dyni

PRZEPIS: krem z dyni

Szukasz przepisu na krem z dyni? Zrób go po włosku!

krem z dyni przepis

Krem z dyni czyli Crema di zucca / fot. materiały prasowe wyd. Filo

Krem z dyni to intensywna warzywna pulpa z przewagą pomarańczowej dyni. Dynia to najbardziej jesienne warzywo, a Polska jest jej potentatem. Włosi natomiast potrafią pieczołowicie wykorzystywać wszystko, co sezonowe, tworząc arcydzieła kulinarne. Wypróbuj ten prosty przepis na zupę z dyni i ciesz się smakiem i aromatem rozgrzewającego kremu, póki jesień trwa!

 

Krem z dyni – przepis

krem z dyni

Crema di zucca / fot. materiały prasowe wyd. Filo


Składniki na porcję dla 5 osób:

☑1,5 kg dyni (przed obraniem)
☑1 średnia marchewka
☑1 łodyga selera naciowego
☑3 średnie ziemniaki
☑1 ząbek czosnku
☑50 ml śmietanki 30%
☑sól, pieprz
☑oliwa

Do podania:
☑lekko zapieczona kromka chleba z oliwą
☑świeżo starty parmezan
☑listki bazylii

Zupa krem z dyni – jak zrobić?

Dynię, marchewkę, seler naciowy i ziemniaki kroimy w kostkę i bardzo krótko podsmażamy na oliwie. Dorzucamy rozgnieciony czosnek. Uważamy, aby nic się nie przypaliło, bo mogłoby nadać gorzki posmak naszemu kremowi. Po 5 minutach zalewamy warzywa wodą, tak by były jedynie zakryte. Gotujemy całość, aż poczujemy, że widelec łatwo wchodzi w warzywa. Zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy ręcznym mikserem na gładki krem. Stawiamy z powrotem na gaz i wlewamy śmietankę. Teraz możemy doprawić solą i pieprzem, ponieważ dopiero po wygotowaniu całej wody uzyskujemy esencję smaków wydobytych z warzyw. Solimy ostrożnie – dynia chłonie sól i łatwo czasami przesadzić. Pieprz idealnie zaostrza smak i dodaje charakteru naszej zupie. Na koniec wlewamy odrobinę oliwy, która podkreśli łagodność i słodkawy smak dyni. Gotujemy ponownie przez krótką chwilę, aby smaki się połączyły. Mieszamy ostrożnie, aby gęsty krem nie przywarł do dna garnka. Kromkę włoskiego chleba zapiekamy z odrobiną oliwy na lekko brązowy kolor. Kroimy na mniejsze kawałki i kładziemy na przelany do małych miseczek krem z dyni. Obowiązkowo posypujemy świeżo startym parmezanem i listkami bazylii. To ostatnie muśnięcie nada nieco włoskiej finezji. Zawsze, kiedy jesienną porą zajadam crema di zucca, przypominają mi się niesamowite dyniowe specjały przygotowywane w Italii.

Sprawdź też koniecznie: 5 sposobów na dynię

„Buonissima!” znaczy Pzrepyszna! / fot. materiały prasowe Wyd. Filo

„Buonissima!” znaczy Przepyszna! / fot. materiały prasowe Wyd. Filo

Prosty przepis na krem z dyni pochodzi z książki „Buonissima!” (Wyd. Filo) Justyny Czekaj-Grochowskiej. Autorka przez ponad 10 lat podróżowała po Włoszech i pracowała w tamtejszych regionalnych restauracjach. Pasję do włoskiej kuchni kontynuuje do dziś, prowadząc restaurację i salumerię Portobello w Krakowie.

Oceń artykuł
2 komentarze
  • tessa 4 listopada, 2016

    nigdy nie przepadałam za dynią w różnych daniach, ale dwie rzeczy mnie przekonały: krem z dyni i pestki dyni w moich ulubionych lodach kawowych braci koral 🙂

  • Eliza 14 listopada, 2016

    fajne połączenie, chociaż ja jeszcze nie próbowałam, a lody o smaku cafe latte goszczą u mnie bardzo bardzo często

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ