PRZEPIS: kalafiorowa Anny Lewandowskiej
Sezon na kalafiora w pełni. Zobacz jak przygotować fit zupę-krem z wiórkami kokosowymi!
Biała zupa krem z kalafiora z wiórkami kokosowymi
SKŁADNIKI (DLA 3 OSÓB);
– 1 kalafior (ok. 500 g)
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 szklanki czystego rosołu
– 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
– 1 łyżeczka soli morskiej
– 1/2 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
– jagody goji i wiórki kokosowe (do posypania, opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
W bulionie ugotowałam kalafior. Na patelni poddusiłam na tłuszczu drobno posiekane cebulę i czosnek, dodałam je do kalafiora, gdy był miękki. Całość zmiksowałam z przyprawami na jednolity krem. Na wierzch położyłam pastę tahini i posypałam wiórkami kokosowymi oraz kilkoma jagodami goji.
Przepis pochodzi z książki Anny Lewandowskiej pt. „Zdrowe gotowanie by Ann”, Wyd. Burda Książki