PRZEPIS: jaglane kopytka Dagmary Skalskiej
Wypróbuj najbardziej egoistyczny przepis na zdrowy i lekki obiad!
KOPYTKA JAGLANE
– 400 g ugotowanej kaszy jaglanej
– 100 g mąki ziemniaczanej
– ½ łyżeczki kurkumy
– sól
PRZYGOTOWANIE
Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj masło, mąkę, kurkumę i sól. Zagnieć ręką do uzyskania jednolitej masy, która nie powinna się zbytnio kleić. Uformuj wałeczki krój je nożem na kawałki mniej więcej grubości palca. Możesz też uformować je na kształt klusek śląskich. Wrzucaj partiami do gotującej się, osolonej wody. Gotuj kilka minut od wypłynięcia (czas gotowania zależy od wielkości klusek, kopytka gotują się krócej niż kluski śląskie). Możesz dodać do masy dodatki np. szpinak biały ser, marchewkę, brokuł. Na zdjęciu kopytka ze szpinakiem. Razem z kaszą została zmielona garść świeżych liści szpinaku.
Dagmara Skalska: Każda z nas wie jak ważne jest dobre funkcjonowanie ciała i umysłu. Jedzenie, które spożywamy nafaszerowane jest chemią i sztucznymi komponentami, a kosmetyki, które stosujemy bardzo często w swoim składzie mają sztuczne składniki. To wszystko nie jest obojętne dla naszego organizmu. Dlatego zróbmy detoks ciała i umysłu, zmieńmy sposób życia, a różnica w nastroju i wyglądzie będzie niewiarygodna.